BIH

Napušteni psi iz Trebinja idu u domove širom Evrope

Na ovaj način broj pasa u azilu, a samim tim i na ulicama, bit će smanjen, a životinje koje budu odvedene u EU dobit će adekvatan tretman i smještaj, kaže Ćapin

U trebinjskom azilu u prosjeku boravi 30-35 pasa

P. MUCOVIĆ

11.11.2018

Azil za pse u Trebinju dobio je licencu za izvoz u zemlje Evropske unije, kojom će napušteni psi iz ovog grada uskoro dobiti udomitelje širom Evrope.

Prema riječima Janje Ćapin, načelnice Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinja, morali su ispuniti visoke kriterije dok od Ureda za veterinarstvo BiH nisu dobili ovu licencu.

- Trebalo je dostaviti uređenu kompletnu dokumentaciju o azilu i psima koji u njemu borave. Predstavnici Ureda obilaskom azila uvjerili su se da su higijena, uhranjenost i zdravstvena njega pasa, kao i uvjeti boravka, na zadovoljavajućem nivou i da azil ispunjava kriterije kako bi mogao biti uvršten na listu skloništa iz kojih se životinje izvoze u EU – pojasnila je Ćapin.

Dodala je da se broj pasa koji borave u trebinjskom azilu mijenja.

- Uvijek ih tu ima između 30 i 35, a na ovaj način broj pasa u azilu, a samim tim i na ulicama, bit će smanjen, a životinje koje budu odvedene u EU dobit će adekvatan tretman i smještaj. Znamo koliko se pažnje tamo poklanja brizi i njezi životinja - kaže Ćapin. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.