RAZGOVOR

Krsmanović: Razgovaram s Dodikom, uvijek sam bio za šok-terapije

Foča je od crne rupe postala otvoreni grad, i ovo je iskorak, krenuti u razgovore s ljudima s kojima se u prošlosti niste slagali

Krsmanović: Nazivan sam špijunom i izdajnikom, a ni ja nisam ostao dužan

A. BAJRAMOVIĆ

11.11.2018

Najava o imenovanju novih članova Predsjedništva BiH u Sarajevu 20. novembra pokazuje da svi žele da ta institucija funkcionira, kazao je za „Avaz“ potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Zdravko Krsmanović.

On očekuje vrlo brzo formiranje i Vijeća ministara BiH i Vlade RS.

Ljuti protivnici  

- Smatram da postoji mogućnost da se vrlo brzo formira Savjet ministara, da Dragan Čović vrlo lako može biti ministar inostranih poslova. Moja je procjena da će uslov za to biti brzo pravljenje novog izbornog zakona, zajedno s Venecijanskom komisijom, na odlukama Savjeta Evrope i na taj način se poštuju zahtjevi Hrvatske, ali i izborni rezultat HDZ-a i njegovog predsjednika. Ako želimo dobro ovoj zemlji, a mislim da svi želimo, to bi bilo najkorektnije - kazao nam je Krsmanović.

Lavinu reakcija izazvala je odluka NDP-a da istupi iz Saveza za promjene i prihvati ponudu za razgovore sa SNSD-om. Posebno ako se zna da su do jučer Dodik i Krsmanović bili ljuti politički protivnici, koji su jedan drugome obećavali ćelije, robije, pa završavali i na sudu.

Krsmanović pojašnjava da su ključ rezultati izbora, činjenica da skupštinska većina postoji i bez NDP-a, te nada u iskrenu želju da se pokuša napraviti demokratski iskorak.

- Mnogo je teških riječi i Milorad Dodik uputio meni, od toga da sam izdajnik, strani plaćenik, špijun, do čovjeka koji štiti Bošnjake, a ni ja nisam ostajao dužan za diktatorski način upravljanja RS. Kao političar, obavezni ste da realno sagledate situaciju i na bazi toga donesete najbolju odluku. Ne iz lične sujete ili ličnih kompleksa, već kao odgovoran čovjek odlučite onako kako je najbolje za ovu zemlju – pojašnjava Krsmanović.

Nekorektan odnos

Njegova je procjena da u ovom momentu treba razgovarati.

- Stiče se utisak da se u ovom momentu želi napraviti demokratski iskorak u BiH, kroz jačanje institucija i vladavinu prava, te pomak u ljudskim i medijskim slobodama. Vrijedi pokušati, a ako to ne bude išlo, budite sigurni da nema te cijene ili sile kojom će neko nečiji politički kapacitet prodati za nešto što je ispod njegovog političkog nivoa – kaže Krsmanović.

Nekorektnim smatra pokušaje stvaranja mržnje prema njemu i predsjedniku stranke Draganu Čaviću.

- Svakome treba omogućiti da uradi onako kako misli. Uvijek sam primjenjivao takozvane šok-terapije, pa je Foča od crne rupe postala otvoreni grad, napravio sam saradnju između Foče i Sarajeva, Goražda, između ljudi u Podrinju, gdje sada 150 Fočaka radi u Goraždu, a Goraždani dolaze u Foču da trguju. Treba uvijek imati nekoga ko pravi iskorak. Mislim da je i ovo iskorak, krenuti u razgovore s ljudima s kojima se u prošlosti niste slagali, ako je to za dobrobit građana i na evropskom putu BiH – ističe potpredsjednik NDP-a.

U Federaciji će vlast biti formirana bez SDA 

Dok razgovore o uspostavi vlasti u RS, između ostalih, vode Dodik i Čavić, u FBiH je situacija dosta kompliciranija.

- Hoće li se vlast u FBiH napraviti od većeg broja političkih subjekata, s obzirom na loša iskustva u prošlosti oko takozvane Alijanse, a s druge strane imate člana Predsjedništva BiH i značajan broj načelnika iz SDA!? Mislim da u ovom momentu stvari idu u pravcu da se vlast formira bez SDA i mislim da će se takav scenario i desiti – dodaje Krsmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.