CAZIN Potez za pohvalu

Vlasnik privatne firme skratio radno vrijeme: Zaposlenicama u CPU je svaki dan 8. mart

Umjesto osam, zaposlenice rade sat manje, za istu plaću

M. MUJADŽIĆ

Kapić: Isti uvjeti za sve


U cazinskoj kompaniji CPU žene mogu reći da svakog dana proslavljaju 8. mart. 

Hana Perviz i njenih pet kolegica, umjesto osam, rade sedam sati dnevno, i to za istu plaću. Imaju slobodne vikende, dobivaju bajramluke i regres.

 Prvi u BiH

- Radila sam i u drugim firmama, često i prekovremeno. CPU se ne može porediti ni sa jednom firmom u BiH. Meni kao ženi, majci i supruzi i taj jedan sat znači mnogo. Imam bebu od dvije godine, imam više vremena da se posvetim djetetu. Nekima sat vremena znači malo, nama znači zaista mnogo - kaže Bišćanska Hana Perviz, uposlenica CPU-a, koja se bavi prodajom informatičke opreme.

  • Perviz: CPU se ne može porediti ni sa jednom firmom u BiH

    Perviz: CPU se ne može porediti ni sa jednom firmom u BiH


I Emina Pašić je prezadovoljna.

- Biti dovoljno s djecom i porodicom, uskladiti druge brojne obaveze i pritom zadržati posao više je nego težak zadatak za jednu ženu. Sada imam više vremena i lakše žongliram između svih obaveza - priča nam Emina.

Mogućnost da se skrati radno vrijeme sa 40 na 35 sati sedmično, a za istu dobit, do sada u BiH niko nije ponudio. Samovoljna je to odluka cazinskog privatnika Dženana Kapića. Kaže, dobrobit je obostrana, i za kompaniju i za zaposlenice.

  • Bašić: Sada imam više vremena i lakše žongliram između svih obaveza

    Bašić: Sada imam više vremena i lakše žongliram između svih obaveza


Primjer drugima  

- Svaka firma danas se susreće s odlaskom radne snage. Nama nije još nijedan radnik otišao, ni iz firme, ni preko granice. Došli smo na ideju da ženama pružimo priliku da više vremena provode s djecom i porodicom, jer sve stignemo i za sedam sati poslovanja. Žene, s druge strane, imaju veoma mnogo obaveza. Moja supruga radi u drugoj firmi i često ostaje duže na poslu, što utječe na kvalitet porodičnog života. Nažalost, ne mogu utjecati na druge poslodavce i njihove odluke, ali možemo ih svojim pozitivnim primjerom potaknuti da naprave slično. Da barem pokušaju olakšati koliko-toliko - kaže Kapić.

Isti tretman imaju svi radnici. Osim manje radnih sati za žene, svi radnici imaju po dva slobodna dana sedmično, regres, godišnji odmor zakonom propisan.

 Kako je u Evropi

Raditi manje od osam sati nije nepoznanica u Evropi. U Švedskoj je počelo testiranje šestosatnog radnog dana, tako da bi radna sedmica trajala 30 sati, kako to već sada rade u Holandiji i Danskoj.

U EU je sedmični prosjek radnih sati 37,2.

Prema Eurostatu, najviše se radi u Bugarskoj (40,7 sati) i Grčkoj 42 sata.

Više o:

Cazin CPU Žene
NA VRH

Podijeli članak na