ZADAR

Bh. stručnjaci predstavili novu metodu zahvata na dojci

Metoda će uskoro biti publicirana u indeksiranom medicinskom časopisu

Dr. Karabeg sa svojim timom: Zahvat ima svoje specifičnosti

Piše: E. K.

13.11.2018

Na 11. hrvatskom kongresu plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije sa međunarodnim sudjelovanjem predavač je bio i ugledni ljekar iz Bosne i Hercegovine, prof. dr. Reuf Karabeg, koji je održao dva pozivna predavanja, a koautori radova su prim. dr. Amela Karabeg i dr. Danijela Crnogorac.

Veliki interes izazvala je nova metoda u estetsko-rekonstruktivnoj hirurgiji dojke. Kolege iz regiona izrazile su želju da dođu u Sarajevo kako bi uživo vidjele metodu i usvojile je za kliničku primjenu u državama odakle dolaze.

- Od 2016. godine, kad smo došli na ideju o operativnom zahvatu koji ima svoje specifičnosti, radimo na njegovom razvoju i napokon je došlo vrijeme da ga prezentiramo. Metoda će uskoro biti publicirana u indeksiranom medicinskom časopisu – kaže prof. dr. Karabeg.

Medicinske sestre poliklinike “Karabeg” na Sesiji medicinskih sestara, kao jedini predavači koji nisu iz Hrvatske, održale su predavanje o značaju, specifičnostima i ulozi medicinskih sestara u hirurgiji uopće.

- Dogovoreno je da će naredni veliki kongres biti u aprilu 2020. u Mostaru kao najveći regionalni strukovni skup. Udruženje plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH dobilo je i organizaciju Balkanskog kongresa 2023. – kaže prof. dr. Karabeg, koji je i predsjednik Udruženja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.