REAKCIJE Zbog neprovođenja odluka UO UNSA-e

Rektor Rifat Škrijelj suspendirao dekanesu Semru Čavaljugu

A. Nu. – S.K.
13.11.2018 16:58

Rifat Škrijelj: Suspendirao Semru Čavaljugu

Foto: Arhiva

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj donio je odluku o suspenziji dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semre Čavaljuge, potvrdio je za "Avaz".

Pod pritiskom prijetnji krivičnog postupka, a u vezi s istragom koju provodi Kantonalno tužilaštvo, rektor se opredijelio za ovakvu odluku. Tačno je da je Škrijelj odnio odluku o suspenziji te je upućen zahtjev prema Upravnom odboru Senata Univerziteta za njeno prijevremeno razrješenje - saznaje “Avaz“.

Predsjednik Upravnog odbora Murat Ramadanović naveo je u izjavi za "Avaz", da će se ovo tijelo sutra na sjednici UO UNSA očitovati o odluci rektora.

Inače, rektor je prošle sedmice u aktu koji je poslao dekanesi Medicinskog fakulteta Semri Čavaljugi naredio da prof. dr. Ismet Gavrankapetanović hitno mora biti vraćen na katedru Medicinskog fakulteta.

- Od dekanese Medicinskog fakulteta traži se da prestane s opstrukcijama u provođenju predmetnog rješenja Upravnog odbora (UO) UNSA-e i ujedno se zadužuje da hitno, bez odlaganja, kao poslodavac pozove na rad prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića i uspostavi mu sva prava koja proizilaze iz radnog odnosa, na način kako je to utvrđeno predmetnim rješenjem UO UNSA-e – stoji, između ostalog, u dopisu.

Kako „Avaz“ saznaje, kada je riječ o predmetu dr. Gavrankapetanovića, nadležno tužilaštvo je izuzelo svu dokumentaciju, audiosnimke i dokumente sa sjednica Nastavno–naučnog vijeća Medicinskog fakulteta, kao i ostalu dokumentaciju, te ozbiljno postupaju u slučaju dr. Gavrankapetanovića. Saznajemo i da je Tužilaštvo KS dokumentaciju izuzelo i od rektora Škrijelja.

Inače, Upravni odbor UNSA-e je 7. septembra donio odluku da dr. Gavrankapetanović mora biti vraćen na Medicinski fakultet UNSA-e, što je dekanesa Čavaljuga odbijala uraditi.

Saznajemo da je odluka o suspenziji donesena i zbog nepoštovanja Zakona i Statuta UNSA-e.

NA VRH