SRAMOTNO

S KCUS-a odlaze i stažisti!

KCUS: Najčešći razlog odlaska je mobing. Arhiva

Piše: S. KURT

13.11.2018

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu namjerava da napusti još nekoliko iskusnih, stručnih i u medicinskim krugovima vrlo cijenjenih doktora.

“Avaz” je prije desetak dana objavio šokantne podatke, prema kojima je u dvije godine i osam mjeseci KCUS svakih devet dana napustio po jedan vrhunski doktor. Među 71 stručnjakom, cijenjenim ne samo kod nas nego i u cijelom svijetu, a čija smo imena objavili, čak je 40 doktora medicinskih nauka.

Dopuna spiska

Spisak se mora dopuniti i imenom jedne od ponajboljih psihijatrica u regionu, dr. Lilijane Oruč, koja je dostojanstveno skrenula pažnju na psihičko maltretiranje i mobing koji je u posljednjih nekoliko godina doživljavala od nadređenih na KCUS-u.

- Pažljivo sam gledao spisak koji ste objavili u “Avazu”. Na njemu nema da su, zbog mobinga, šikaniranja, otišli i dr. Haris Vukas, vaskularni hirurg, dr. Mirza Halimić, neonatolog, dr. Sanela Ramić, kardiolog, dr. Majda Jukić, dermatolog, dr. Anes Mašović… Tu je još i nekoliko specijalizanata, koji su usred specijalizacije napustili KCUS. Nisu više mogli izdržati. Možete zamisliti kako je mladom čovjeku, koji se jedva dočepa specijalizacije, kako je teško donijeti tu odluku. To se nikad nije događalo – navodi naš izvor.

Vrstan stručnjak

Prema njegovim riječima, KCUS će ovih dana napustiti i jedna vrsna epidemiologinja, doktor medicine, jedini specijalista epidemiologije na Kliničkoj mikrobiologiji.

Uz molbu da joj ne objavljujemo ime, jer još formalnopravno nije zatvorila stranicu u KCUS-u, kratko nam je kazala da se, nakon onoga što su već rekli dr. Ismet Gavrankapetanović te dr. Lilijana Oruč, nema više mnogo šta reći.

Egzodus iz Sarajeva

Egzodus ljekara s KCUS-a i njihov odlazak iz Bosne i Hercegovine i Sarajeva, očito je, nije više zdravstveni nego društveni i politički problem. Prema nezvaničnim podacima, u BiH tek skoro 150 doktora dolazi na 100.000 stanovnika. U državama Evropske unije prosjek je 360.

- Sarajevo je, tvrdim, grad s najmanjim brojem ljekara po glavi stanovnika u Evropi. Zašto se to krije? Zašto se o tome ne govori – pita naš sagovornik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.