LUKAVAC

Inspektori češljaju GIKIL

Generalni direktor Debašiš Ganguli trenutno se nalazi u sjedištu Vlade TK gdje razgovara sa premijerom Jakubom Suljkanovićem

Tužilaštvo vodi istragu protiv generalnog direktora GIKIL-a Debašiša Gagngulija. E. Skokić

E.Sk

15.11.2018

Od jutros traje inspekcijska kontrola u ''Global Ispat koksnoj industriji Lukavac''. Nakon inspekcijskog nadzora bit će poznato hoće li GIKIL nastaviti daljnji rad. 

Generalni direktor Debašiš Ganguli (Debashis Ganguly) trenutno se nalazi u sjedištu Vlade TK, gdje razgovara s premijerom Jakubom Suljkanovićem.

U međuvremenu su se oglasili i iz Tužilaštva TK.

Dvojica tužilaca Tužilaštva Tuzlanskog kantona, zajedno s istražiteljima Sektora kriminalističke policije MUP-a TK koji rade na predmetima zagađenja okoliša, te stručna lica i agencije koji rade prema nalogu Tužilaštva obavljaju danas uviđaj u GIKIL-u.

Tokom uviđaja se utvrđuje je li u GIKIL-u nastavljeno s nekontroliranim ispuštanjem štetnih materija i supstanci koje dovode do zagađenja okoliša, odnosno do daljnjeg ugrožavanja i zagađenja zraka, tla i vode, a što dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi, životinja i ugrožava ekosistem na području Lukavca, rijeke Spreče i šire.

Također, na terenu su i inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, federalni vodni i okolišni inspektori, koji utvrđuju je li se i u kojoj mjeri provode odluke i mjere koje su inspekcije ranije naložile GIKIL-u, a vezane su za zaštitu okoliša.

Nakon obavljenog uviđaja će se poduzimati daljnje mjere i aktivnosti u okviru nadležnosti ovog tužilaštva.

Podsjećamo, ovo tužilaštvo vodi istragu protiv generalnog direktora GIKIL-a Debašiša Gagngulija zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo onečišćenje okoliša.

U okviru ove opsežne istrage se provode brojna vještačenja i analize zagađenja okoliša nakon dva događaja iz maja i avgusta ove godine, kada je došlo izlijevanja prvo katrana, a nakon toga i amonijačne vode i drugih opasnih materija u okolini Lukavca i u rijeku Spreču - navodi se u saopćenju Tužilaštva TK.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.