SARAJEVO

CCI političkim strankama: Poštujte zakon i formirajte vlast u roku

Naglašavaju neprihvatljivost bilo kojeg oblika korupcije, uključujući i političke korupcije odnosno trgovanje mandatima

CCI: Nakon izbora u oktobru 2014. 10 od 16 institucija u roku je konstituiralo vlast. Fuad Mustafić

Fu.M.

15.11.2018

Centri civilnih inicijativa (CCI) na današnjoj konferenciji za medije pozvali su političke stranke i izabrane zastupnike da poštuju rokove kada je u pitanju konstituiranje skupština.

Iz CCI-ja naglašavaju neprihvatljivost bilo kojeg oblika korupcije, uključujući i političke korupcije odnosno trgovanje mandatima.

- Smatramo da se radi o prevari glasača i zloupotrebi demokratije na koje bi morali da reagiraju i tužilaštva i sudovi - rečeno je danas na pres-konferenciji CCI.

CCI je pozvao političke partije da u zadatim rokovima konstituiraju vlast.

- Zakonodavne institucije vlasti na kantonalnom nivou imaju obavezu da konstituiraju sjednicu 10 dana nakon zvanične objave rezultata izbora. Nakon izbora u oktobru 2014. 10 od 16 institucija u roku je konstituiralo vlast. Ranije su konstitutivne sjednice trajale i do 100 dana - rečeno je na konferenciji.

Nakon proglašenja zvaničnih rezultata izbora održanih 7. oktobra od CIK-a, krajnji rok kantonalnih sjednica je 16. novembar, a krajnji rok za održavanje sjednice NSRS je 21. novembar. Za održavanje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH rok je 26. novembar, a krajnji rok za održavanje sjednica dva doma PSBiH te Doma naroda Parlamenta BiH i Vijeća naroda RS je 6. decembar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.