BANJA LUKA

Lukač pisao Mektiću: Bh. delegacija da glasa protiv prijema Kosova u Interpol

Svaki drugi vid glasanja narušio bi odnose naše zemlje i Srbije

Lukač: Mektić predvodi bh. delegaciju. Arhiv

Avaz.ba

15.11.2018

Ministar policije RS Dragan Lukač pisao je ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću u kojem ga podsjeća na održavanje Generalne skupštine Interpola, koja je zakazana od 19. do 22. novembra 2018. godine u Dubaiju, saznaje televizija ATV.

Lukač je u pismu podsjetio Mektića da je jedna od tačaka nacrta dnevnog reda prijem u punopravno članstvo Kosova u međunarodnu organizaciju kriminalističke policije - Interpol.

Ministar policije RS u pismu, saznaje ATV, navodi da su članovi bh. delegacije predstavnici Ministarstva sigurnosti i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a da je šef delegacije ministar Dragan Mektić.

Lukač u pismu upućenom Mektiću iznosi stav i zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova RS o ovom pitanju.

Prema informacijama ATV-a, Lukač navodi da je Kosovo shodno međunarodnom pravu i Rezoluciji 1444 Vijeća sigurnosti UN-a sastavni dio Srbije koji se nalazi pod privremenom međunarodnom upravom Ujedinjenih naroda. Kosovo nije članica UN-a niti ima status posmatrača u Generalnoj skupštini UN-a. Lukač je podsjetio Mektića da BiH nije razmatrala niti priznala nezavisnost Kosova.

Lukač u pismu, saznaje ATV, poziva Mektića da, ukoliko dođe do glasanja o prijemu Kosova u članstvo Interpola, on i bh. delegacija glasaju za "neprihvatanje".

Dragan Lukač u pismu Draganu Mektiću naveo je, prema saznanjima ATV-a da bi svaki drugi vid glasanja, u smislu suzdržanosti ili glasanja za prijem, predstavljao grubo kršenje međunarodnog prava i svrstavanje BiH u red zemalja koje podržavaju nezavisnost Kosova te bi dovelo do nesagledivih negativnih posljedica u odnosima BiH i Srbije, što nije strateški cilj BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.