REAKCIJE

Poštovanje prava Srba u FBiH automatski znači poštovanje prava Bošnjaka u RS

Može li se doći do rješenja da Vijeće naroda RS i Dom naroda FBiH imaju iste nadležnosti

Dodik: Promjena Ustava. Arhiv

G. DAKIĆ

19.11.2018

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će RS ukinuti Vijeće naroda RS ukoliko ne bude popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Nema potrebe

- Cilj nam je da promijenimo Ustav RS. Ne može se desiti da Vijeće naroda RS, koje je nametnuo visoki predstavnik, služi za ometanje rada naših organa. Klub Srba od Dejtona do danas nikada nije bio formiran u FBiH. Ako mi ne možemo imati popunjen klub, zašto bismo bili servilni prema drugima u RS - rekao je Dodik.

U prvim jučerašnjim reakcijama potpredsjednik RS Ramiz Salkić ukazao je da Vijeće naroda RS treba dobiti nadležnosti kakve ima i Dom naroda FBiH, a kako bi se mogla osigurati zaštita interesa Bošnjaka i Hrvata u manjem entitetu. Uz to, rekao je on, u Ustavu je potrebno ojačati i poziciju potpredsjednika RS, kakva je i pozicija potpredsjednika FBiH.

Također, članovi Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Muhamed Ibrahimbegović i Enes Suljkanović jučer su iznijeli stajalište kako je nesporno da Klub Srba u Domu naroda FBiH treba biti popunjen u skladu sa ustavnim odredbama i da nema potrebe uopće da Dodik daje smjernice za nešto što se podrazumijeva.

Cijela BiH

Poslanik „Domovine“ u Narodnoj skupštini Admir Čavka je, također, potcrtao da ravnopravnost konstitutivnih naroda mora postojati u cijeloj BiH.

- Kao povratnik u RS u potpunosti podržavam sva prava srpskih povratnika u FBIH. Poštovanje prava Srba u FBiH automatski znači poštovanje i prava povratnika u RS - kazao je Čavka.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.