PORUKE

Plenković: Hrvatska će ustrajati na stvarnoj ravnopravnosti u BiH

U utorak "ekstenzivno" razgovarao s hrvatskom ministricom vanjskih i evropskih poslova Marijom Pejčinović Burić

Plenković: Neophodno donijeti novi izborni zakon. Agencije

Fena

21.11.2018

Hrvatska je najveći zagovornik evropskog puta Bosne i Hercegovine, ali ustraje na stvarnoj ravnopravnosti, pravima Hrvata kao najmanjeg konstitutivnog naroda, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak, na dan kad je u BiH prisegnulo novo Predsjedništvo. 

- Pozicija Hrvatske je sasvim čvrsta i jasna i prije izbora i sve ove godine i nakon izbora - odgovorio je Plenković upitan ima li pomaka u stajalištu Hrvatske prema BiH nakon rasprave održane u ponedjeljak u Briselu na Vijeću za vanjske poslove.

Plenković je u utorak "ekstenzivno" razgovarao s hrvatskom ministricom vanjskih i evropskih poslova Marijom Pejčinović-Burić, koja je u ponedjeljak u Briselu svojim kolegama po dužnosti prenijela zabrinutost Hrvatske za položaj Hrvata u BiH, odnosno za njihovu legitimnu zastupljenost u svim tijelima vlasti.

- Smatramo da je neophodno donijeti novi izborni zakon, referirati se na sve ono što je relevantno u presudi Ustavnog suda u slučaju "Ljubić", poštovati načelo jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda - rekao je.

- Nužno je izbjegavati scenarije u kojima teritorij Federacije BiH na kojem većinski konstitutivni narod, a to su Bošnjaci, bira drugom konstitutivnom narodu, a to su Hrvati, njihovog člana Predsjedništva - rekao je Plenković.

- To nije dobro za povjerenje među narodima - a nije dobro ni za "funkcioniranje institucija vlasti", dodao je.

Prema riječima hrvatskog premijera, dok se taj problem ne riješi, Hrvatska će ga problematizirati.

- Bez te stvarne ravnopravnosti, a ovdje govorim o pravima Hrvatima kao najmanjeg konstitutivnog naroda, Hrvatska to pitanje jednostavno neće pustiti, već će ga iznositi na svim relevantnim forumima. Smatramo da smo apsolutno u pravu i da je to u interesu kvalitetnog funkcioniranja Bosne i Hercegovine nama bitne i susjedne države - rekao je Plenković.

Ponovio je kako je Hrvatska najsnažniji zagovornik evropskog puta BiH te da BiH "nema većeg zagovornika, saveznika i prijatelja" od Republike Hrvatske. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.