BRISEL

Kristijan Dan Preda: Odgovorite više na pitanja Evropske komisije

Signaliziraju nam sada da će u Brisel doputovati sva tri novoizabrana člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine s odgovorima. Da i to vidimo

Dan Preda: Predložio je novu rezoluciju o BiH. Arhiv

S. N.

22.11.2018

Bosna i Hercegovina stalno odlaže dostavljanje odgovora na Upitnik Evropske komisije. Evo, sad nam signaliziraju da će u Brisel doputovati sva tri novoizabrana člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine s odgovorima. Da i to vidimo, rekao je jutros tokom rasprave na Vanjsko-političkom odboru Evropskog parlamenta (AFET) Kristijan Dan Preda (Cristian).

Ovaj rumunski političar izvjestilac je EP-a o BiH. 

Uloženo 190 amandmana

Predložio je novu rezoluciju o BiH. Na njegov tekst stiglo je 190 amandmana. Dan Preda smatra da je to uobičajen broj te da pokazuje stabilan interes evropskih institucija.

- Među amandmanima ima čak više od 30 koje sam uložio. Morao sam tako da bi rezolucija bila aktuelna. Naveo sam neke loše stvari, ali i dobre. Dobro je, naprimjer, da je usvojena državna Energetska strategija, da su konačno prihvaćeni amandmani na Zakon o krivičnom postupku...

Uvrstio sam i amandman o stranom utjecaju u BiH. Njega sam uložio kako bih naglasio da se tome možemo suprotstaviti samo jačim angažiranjem EU u vašoj zemlji. To je i nama u interesu, ne samo vama. Bitne su nam stabilnost i sigurnost Evrope - kaže Dan Preda u razgovoru za ''Avaz''.

Dodaje da BiH treba prekinuti s pasivnom ulogom u kojoj ona stalno čeka neke signale iz Brisela ili odnekud.

- Za početak, Parlament BiH bi konačno mogao oformiti delegaciju koja će sarađivati s nama. To vam je i obaveza po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju - podsjeća Dan Preda.

On najavljuje da bi nova rezolucija EP-a o BiH mogla biti usvojena već početkom naredne godine.

- Najprije će 6. decembra AFET glasati o njoj. Nakon toga ona ide na plenarno zasjedanje. U međuvremenu, planiram posjetiti BiH. Nadam se da će do početka januara, kada planiram posjetu, imati jasniju sliku o tome ko je na vlasti ili bi mogao biti te s kim bismo mogli komunicirati. Kao i prethodnih godina, nastojat ću imati komunikaciju i s kolegama poslanicima u BiH - kaže Dan Preda.

Poziv bh. političarima

U razgovoru za ''Avaz'' on je posebno pozvao bh. političare da budu odgovorni.

- Prvo - konačno odgovorite na dodatna pitanja Evropske komisije da bi se moglo izraditi mišljenje o vašoj aplikaciji za članstvo.

Drugo, urgentno je da se vlasti na svim nivoima formiraju! Blokada ne smije biti ni u pokušaju. Odgađanja, odugovlačenja, blokade ne koriste ni građanima BiH niti evropskim integracijama. 

Treće, vlasti moraju raditi na novom setu EU reformi. Fokus mora biti na socioekonomskim potrebama građana. To znači da se obnavljaju aktivnosti na brojnim promjenama, čime napredujete na putu ulaska u EU.

Na kraju, mada ne i najmanje bitno, naprotiv - otvara se pitanje političkog predstavljanja. U tom kontekstu presude Evropskog suda za ljudska prava, posebno "Sejdić - Finci" i srodne, moraju biti provedene. Na taj način ćete ući u reformu izbornog zakonodavstva, ali i širih ustavnih promjena kojima će BiH postati funkcionalna demokratska država. Istinski kompromis morat će se graditi kroz dijalog unutar institucija novih vlasti.

EU će, kroz mišljenje Evropske komisije, identificirati probleme u BiH iz kojih izviru teškoće u saradnji i aktivnostima vaše zemlje da primijeni pravne norme Unije - navodi Dan Preda.

Više EU

Osvrćući se na raspravu u AFET-u o proteklim izborima te na izvještaj Promatračke misije OSCE - ODIHR, naš sagovornik ističe da je i tokom jutrošnjeg dijela sjednice jasno navedeno da su opći izbori generalno dobro organizirani, mada je bilo izvjesnih neregularnosti.

Posebno tu misli na činjenicu da se na glasališta izašlo, a da nisu popunjene pravne praznine u Izbornom zakonu, nastale nakon odluke Ustavnog suda BiH u slučaju ''Ljubić''. Dodaje i da dio problema koji su pratili glasanje u BiH izvire iz činjenice da značajan broj preporuka ODIHR-a nije proveden te da će se i taj dio posla morati uraditi.

Preda najavljuje da će BiH još više biti tema EU institucija.

- I ne samo BiH već i cijeli zapadni Balkan. Već sada vidite da ste tema na sve više foruma Unije.

Sada, nadam se da će EU biti više prisutna i na Balkanu, kroz rad vaših izabranih zvaničnika i češću i tješnju komunikaciju s nama.

U slučaju BiH, opet moram naglasiti, to znači i da konačno odgovorite na dodatna pitanja Komisije, neodložno formirate vlasti na svim nivoima i pokrenete političke i socioekonomske reforme.

Mi ćemo, kao i do sada, uvijek biti na raspolaganju, pomoći ćemo koliko možemo, No, vrijeme je da BiH preuzme odgovornost i sudbinu u svoje ruke te se zaputi k EU - zaključuje Dan Preda.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.