ISTRAŽUJEMO

Za jedan mandat u CIK-u naplate pola miliona KM

Dva člana potrošila dva mandata, dva su zagazila u drugu deceniju članstva, dok su trojica još u prvom mandatu

CIKBiH: Mandat traje sedam godina, a nema ograničenja u broju mandata

S.DEGIRMENDŽIĆ

26.11.2018

Rad Centralne izborne komisije (CIK) BiH u ovoj godini praćen je brojnim skandalima zbog izbora koje su obilježile do sada najveće prevare. No, članovi CIK-a odbacili su sve optužbe. 

Osnovna plaća

Na tome se i završila cijela priča o njihovoj odgovornosti za brojne afere, od slučaja nestanka 35 tona papira za glasačke listiće iz CIK-a, preko dokumenta koji je procurio u javnost iz Komisije o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH, neažuriranog Centralnog biračkog spiska, do brojnih prigovora i prijava o izbornim krađama. 

Ništa od svega toga nije utjecalo ni na umanjenje primanja članova CIK-a, koja su među najvišima u državi.

Osnovna plaća člana CIK-a, naime, iznosi oko 4.000 KM, a kada se to sabere s ostalim naknadama, dodacima i privilegijama, taj iznos premaši i 5.000 KM mjesečno.

Godišnje, to je više od 60.000 maraka, a s obzirom na to da mandat članu CIK-a traje sedam godina, to znači da samo u jednom u mandatu zarade pojedinačno oko pola miliona maraka. Poređenja radi, radnici u realnom sektoru u BiH u najboljem slučaju za sedam godina, uz uvjet da imaju plaću od 1.000 KM, mogu zaraditi tek 84.000.

Inače, u aktuelnom sazivu CIK-a Branko Petrić, predsjednik, i Suad Arnautović, član Komisije, potrošili su dva mandata (14 godina) i trenutno im teče tehnički. Obojica imaju pravo da ponovo budu birani za članove CIK-a, s obzirom na to da zakon ne ograničava broj mandata u Komisiji. Kako članove imenuje Predstavnički dom Parlamenta BiH, koji još nije konstituiran, očito je da će im i tehnički mandati potrajati.

Trebao u penziju

Nakon Petrića i Arnautovića, 13 godina staža u CIK-u broji Stjepan Mikić, a slijedi ga Irena Hadžiabdić, koja je članica CIK-a 11 godina. Prvi mandat u CIK-u, koji im istječe krajem naredne godine, troše Novak Božičković, Vlado Rogić i Ahmet Šantić.

Za Mikića je Ured za reviziju institucija BiH nedavno ustvrdio da je on ispunio uvjete za penziju.

Počeli s honorarom 

Kada je 2001. godine tadašnji visoki predstavnik u BiH imenovao prvi saziv Izborne komisije, oni su tada radili honorarno za iznos od 840 KM. Tek od 2004. članovi CIK-a se angažiraju profesionalno i tada su birani na mandat od pet godina.

Kasnije, porasle su i plaće i godine u jednom mandatu.

Budžet CIK-a je 3,1 milion godišnje, od kojih 2,3 miliona bude potrošeno na plaće i naknade oko 70 uposlenih u toj instituciji.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.