PUT POD VELOM TAJNE

Šta rade članovi CIK-a u Gani?

Vjerovatno se putuje samo da bi se putovalo, jer kakve koristi građani BiH mogu imati od putovanja u daleku afričku zemlju, koje će koštati najmanje 15.000 KM

Petrić, Hadžiabdić i Arnautović: Nepoznat razlog odlaska, ali šoping će biti nezaobilazan

S.DEGIRMENDŽIĆ

26.1.2019

Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH, te dvoje članova, Irena Hadžiabdić i Suad Arnautović, otputovali su jučer u Ganu. Za sada nije poznato zbog čega su otišli u daleku afričku zemlju, a naš izvor iz CIK-a, koji je želio ostati anoniman, tvrdi da s tim nisu upoznati ni drugi članovi i da je ovo putovanje obavijeno velom tajne.

Više turistički 

Na naš pisani upit o razlozima putovanja i boravka Petrića, Hadžiabdić i Arnautovića u Gani, kao i o tome koliko će to koštati, iz CIK-a nismo dobili odgovor.

I telefonski smo kontaktirali Komisiju te podsjetili na upit poslan prije nekoliko dana, ali nam je tek kratko odgovoreno da će „javnost biti upoznata s tim putem“.

S druge strane, naš sagovornik kaže da je u pitanju više turističko nego službeno putovanje.

- Vjerovatno se putuje samo da bi se putovalo, jer kakve koristi institucije i građani BiH mogu imati od tog putovanja u Ganu, koje će koštati najmanje 15.000 KM. Jedino je izvjesno da su tri člana CIK-a otišla u šoping – kaže naš sagovornik.

Nema izbora

Saznajemo da će tročlana delegacija CIK-a u Gani ostati do četvrtka. To znači da će u Africi dočekati i odluku Ustavnog suda BiH o ocjeni ustavnosti Uputstva CIK-a za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji se, prema tom dokumentu, popunjava prema popisu iz 2013. godine.  

Prema dostupnim podacima, u Gani se ove godine ne održavaju ni predsjednički ni parlamentarni izbori, što bi bio eventualni povod članovima CIK-a da posjete ovu zemlju koju su do devedesetih godina prošlog stoljeća pratili brojni vojni udari.

Danas je Gana jedna od najbrže rastućih ekonomija, zahvaljujući nafti i kakau.

Nakon Indije na - bolovanje 

Naš sagovornik otkriva da je nedavno četvero uposlenika CIK-a boravilo na službenom putovanju u Indiji i da su nakon toga svi otišli na bolovanje. Nije poznato ima li njihovo zdravstveno stanje veze s tim putovanjem.  
Prema revizorskom izvještaju za 2017., CIK je na službena putovanja potrošio oko 52.000 KM. Naš izvor tvrdi da su ti troškovi u prošloj godini, za koju još nisu objavljeni izvještaji, još i veći 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.