SAZNAJEMO

Mihajloviću i Čampari iz „Lutke“ nestale 51.934 KM

Riječ o novcu privremeno oduzetom od tri osobe, koji nikad nije deponiran u Sud

Mihajlović i Čampara. Arhiv

M. AŠČIĆ

27.11.2018

Kako teče sudski proces protiv Bože Mihajlovića, suspendiranog i kompromitiranog državnog tužioca, tako sve više izlaze na vidjelo brojne malverzacije i nezakonite radnje s novcem privremeno oduzetim iz predmeta koje je kao šef Odjela za kriminal i korupciju Tužilaštva BiH dužio, a kasnije ih preuzeli drugi tužioci.

Nema traga

To se, prije svega, odnosi na predmet „Lutka“, koji je do 2012. godine dužio Mihajlović, a kasnije preuzeo tužilac Dubravko Čampara. Upravo su iz tog predmeta, što je navedeno i u optužnici protiv Mihajlovića, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, nestale 51.934 marke. Istragom je utvrđeno da je nestao novac privremeno oduzet od optuženoga, a sada osuđenog Davora Mandića, i to 8.750 eura i 25.000 KM.

Od osuđenog Marka Krajišnika uzeti su 3.350 eura, 2.250 KM i 200 švicarskih franaka. Nema traga ni novcu od osuđenog Muhameda Ramića - 345 eura i 30 kuna. Ukupno su od ove tri osobe otuđene 51.934 KM, koje im nikad nisu ni vraćene.

Indikativno je da tužilac Čampara, nezvanično saznajemo, nikad nije prijavio da je nestao novac iz tužilačkog spisa, koji je bio deponiran u KDP-u ove institucije. Prema informacijama „Avaza“, Čampara je tvrdio da za nestanak nije znao, iako su pojedini osuđenici putem advokata tražili povrat privremeno oduzetog novca.

Pitanje je zbog čega je Čampara o svemu mjesecima šutio. Ili zbog toga da zaštiti Mihajlovića, ili da zaštiti sebe od očito nesavjesnog postupanja koji ga kompromitira u ovom sudskom procesu. Posebno što oduzeti novac nikad nije deponiran u Sud BiH, a Čampara je kao tužilac morao voditi računa o tome.

 Uloga ostalih

Mihajlović se tereti da nije vršio nadzor nad svojom daktilografkinjom, zbog čega je nestalo oko 225.000 KM iz 12 predmeta u kojima je postupao. Zanimljivo je da je Čampara svjedok Tužilaštva i uskoro će svjedočiti protiv Mihajlovića, iako je nestao novac iz predmeta u kojima su skupa postupali.

Najavljene tužbe protiv države

Nezvanično saznajemo da su osobe (osumnjičene, optužene, osuđene) kojima nikad nije vraćen novac, za koji je utvrđeno da je nestao, najavile tužbu protiv države, zahtijevajući da se njihova sredstva vrate. Pogotovo osobe protiv koji su obustavljene istrage, a da o tome nisu bile ni obaviještene.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.