SARAJEVO

EU očekuje hitno rješavanje popune Doma naroda Parlamenta FBiH

Naredna godina bit će ključna za proces evropskih integracija, naglasili iz PSC-a

S današnje pres-konferencije. M. R.

Piše: M.R.S

29.11.2018

Evropska unija očekuje što hitnije rješavanje pitanja popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH.

Istakla je to danas u Sarajevu Sofi From-Emesberger (Sofie From-Emmesberger), predsjedavajuća Političkog i sigurnosnog odbora (PSC) EU, nakon sastanka ambasadora država članica EU koji su u ovom odboru s predstavnicima Vijeća ministara BiH s predsjedavajućim Denisom Zvizdićem na čelu.

From-Emesberger je kazala da će naredna godina biti ključna za proces evropskih integracija BiH i da će sva dešavanja u smislu formiranja vlasti nakon općih izbora u našoj zemlji biti uzeta u obzir prilikom davanja mišljenja Evropske komisije na zahtjev BiH za članstvo u EU.

Na sastanku je bilo riječi i o sigurnosnoj situaciji migrantima, odnosima sa susjednim zemljama, vladavini prava.

- BiH ostaje jedan od važnih sigurnosnih partnera EU – dodala je From-Emesberger.

Kada je riječ o CEFTA sporazumu i potezu Kosova da uvede stopostotne carine, rekla je da je na sastanku istaknuta potreba da svi partneri u regionu poštuju ključne principe CEFTA-e.

Nije odgovoreno na pitanje novinara hoće li se samo verbalo reagirati na kršenje sporazuma od Kosova.

Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark), šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU i BiH, naglasio je da je ova dvodnevna posjeta Političkog i sigurnosnog odbora posebno važna jer su tu predstavnici svih 28 zemalja članica EU.

- BiH i region ostaju u fokusu interesiranja EU. I velika su očekivanja s obje strane. Možda su neka nerealna, ali je važno nastaviti raditi na evropskom putu. Dosta posla je urađeno, ali je dosta posla pred vama. Podnijeli ste aplikaciju za članstvo u EU i zato je važno što prije formirati vlasti – dodao je Vigemark.

Istakao je da je važno trajno rješavanje pitanja granica sa susjedima, što je jedan od ključnih kriterija za proces evropskih integracija te da je sporazum BiH i Crne Gore dobar primjer načina rješavanja tog pitanja.

Na pitanje o formiranju vlasti i koji popis stanovništva koristiti, onaj iz 1991. Ili 2013. godine, Vigemark je podsjetio da je stav Venecijanske komisije da se može koristiti bilo koji, da je OHR jasan da treba koristiti onaj iz 1991. A OHR ima ovlaštenja za tumačenje Dejtnskog sporazuma, a da je za EU najvažnije da se odluka donese.

Na pitanje o migrantima u našoj zemlji, odgovorio je da je to unutrašnje pitanje BiH, ali i da taj problem pogađa i EU i region te se može rješavati samo kroz regionalnu saradnju. Naveo je da su potrošili više od 8,7 miliona eura kroz partnerske organizacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.