RAJLOVAC Povodom Dana Oružanih snaga BiH

Komšić: U kakvim uvjetima radite, ponosan sam na vas

Svečano postrojavanje komandi i jedinica OSBiH

A. S.
30.11.2018 10:58

Pendeš i Komšić na današnjoj ceremoniji

Foto: A. Durgut

Povodom obilježavanja 13. godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 1. decembra - Dana OSBiH, u kasarni ''Rajlovac'' danas je održano svečano postrojavanje komandi i jedinica OSBiH.

Svečanost je počela predajom raporta i intoniranjem himne, nakon čega se prisutnima obratio načelnik Zajedničkog štaba OSBiH Senad Mašović. On je istakao kako su dostignuti rezultati proizvod kvalitetne obuke, izgrađenih međuljudskih odnosa i stepena profesionalizma i poštivanja etičkih kodeksa.

Prisutnima se obratio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je kazao da svi građani s pravom računaju na snage OSBiH koje su formirane prvenstveno s ciljem odbrane i osiguranja mira, ali svojim radom pomažu građanima i u slučaju prirodnih nepogoda.

- BiH je ponosna zemlja koja je kroz svoju hiljadugodišnju tradiciju njegovala aspekt odbrane svog teritorijalnog integriteta. OSBiH su još jedan izraz državnosti, državnosti čiju godišnjicu smo obilježavali ovih dana. Zaštita suvereniteta i integriteta zadatak je svih zemalja koje se svaka na svoj način organiziraju u sistem odbrane, u čemu ulogu imaju OS. To nije agresivna uloga, nego odbrambena. U tome pogledu, svi građani BiH s pravom računaju na OSBiH koje su formirane s tim, nimalo jednostavnim zadatkom, ali vrlo jasnom i odlučnom namjerom - kazao je Komšić na početku obraćanja.

Dodao je da se treba zalagati za viši stepen saradnje sa OS zemalja koje su članice NATO-a.

- Zato treba raditi na unapređenju rada i mobilnosti OSBiH, ali i pomoći stanovništvu. U narednom periodu potrebno se snažno zalagati za povećanje stepena interoperabilnosti s vojskama zemalja članica NATO-a. OSBiH nisu samo podrška miru i stabilnosti naše države nego podrška miru u svijetu, što dokazuje učešće u mirovnim misijama. Stoga je potrebno dati podršku našim saveznicima u misijama NATO-a i pokazati da ćemo stati rame uz rame - kazao je Komšić.

Komšić je na kraju dodao da je ponosan na OSBiH.

- Neka mi bude oprošteno na jednoj neformalnoj rečenici. Kao član Predsjedništva, ali i kao građanin, imajući u vidu okolnosti u kojima radite, moram reći da sam kao građanin BiH ponosan na vas. Još jednom svim pripadnicima OSBiH želim sretan ovaj dan i godišnjicu - zaključio je Komšić.

NA VRH