REAKCIJE Slična situacija kao prije nekoliko godina

Komšić najavio krivičnu prijavu protiv Dodika zbog izazivanja pobune u OSBiH

Nadam se da je napokon nekima u Sarajevu sada jasno šta zapravo Dodik hoće, rekao je

Fena
12.05.2019 16:14

Željko Komšić

Foto: Arhiv

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je danas da će ponovo podnijeti krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH (OSBiH).

- Prije nekoliko godina, zbog slične Dodikove namjere vezane za OSBiH, podnio sam krivičnu prijavu zbog počinjenog krivičnog djela kvalificiranog kao pokušaj izazivanja pobune u OSBiH. Naše pravosuđe je, koje su tada podržali stranci, odbacilo tu krivičnu prijavu, mada su svi nezvaničmo tvrdili kako postoje elementi krivičnog djela.

Ovo je slična, ako ne i identična situacija, koja ima elemente podsticanja na pobunu u OSBiH, i to zbog pozivanja da se ne poštuju važeće zakonske norme, a koje se tiču OSBiH, uključujući i zvaničnu uniformu pripadnika OSBiH. U ovom slučaju, ja sam spreman postupiti na isti način kao i prije nekoliko godina. Nažalost, očekujem istu reakciju pravosuđa kao i tada - dakle ništa!

S druge strane, ja se nadam da je napokon nekima u Sarajevu, koji su tvrdili da to i nije tako bitno, sada jasno šta zapravo Dodik hoće i koliko je važno da ova zemlja bude, kad-tad, članica NATO saveza - smatra Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je danas da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske (RS), a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH.

Naglasio je da će se do kraja poštovati odluka Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti.

Dodik je, govoreći danas u banjalučkoj kasarni "Kozara" na centralnoj svečanost obilježavanja Dana trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske RS, zatražio od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to njihov dan.

Komentari

NA VRH