SUD BIH

Drugostepena presuda: Naser Orić pravomoćno oslobođen optužbi Tužilaštva BiH

Suđenje u ovom predmetu počelo je još 2016. godine, a prethodilo mu je hapšenje Orića u Švicarskoj, prema potjernici Srbije, nakon čega je, umjesto Beogradu, izručen bh. pravosuđu

Orić nakon oslobađajuće presude. A. Durgut

M. AŠČIĆ

30.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Apelacioni odjel Suda BiH oslobodio je danas nakon obnovljenog postupka Nasera Orića, ratnog heroja odbrane Srebrenice, svih optužbi Tužilaštva BiH, koje ga je teretilo za ratne zločine počinjene na području ove općine u julu 1992. godine.

Riječ je o drugostepenoj presudi, a optužbi Tužilaštva oslobođen je i Orićev saborac Sabahudin Muhić.

Ovom presudom okončan je sudski proces protiv Orića i Muhića, dug skoro dvije i po godine. Inače, današnja presuda je donesena preglasavanjem, odnosno za oslobađajuću presudu glasala su dvojica sudija, Tihomir Lukes i Senadin Begtašević, dok je sudija Dragomir Vukoje bio protiv ovakve presude.

Orić i Muhić u prvostepenom postupku oslobođeni su optužbi Tužilaštva, ali je nakon žalbe ta presuda ukinuta i naređeno novo suđenje zbog, kako je obrazloženo, bitnih povreda odredaba Zakona o krivičnom postupku BiH.

Suđenje u ovom predmetu počelo je još 2016. godine, a prethodilo mu je hapšenje Orića u Švicarskoj, prema potjernici Srbije, nakon čega je, umjesto Beogradu, izručen bh. pravosuđu.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Orića na osnovu iskaza zaštićenog i ključnog svjedoka Tužilaštva BiH O-1, čije je svjedočenje ocijenjeno kontradiktornim jer je više puta mijenjao iskaze, ne samo u istrazi nego i tokom prvostepenog i drugostepenog postupka.

Inače, izricanju presude nije prisustvovao tužilac Miroslav Janjić.

(VIDEO: F. Mustafić)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.