USPJESI

Volim šah, nikad se ne umorim igrajući

Na prvenstvu u Španiji mlada Travničanka bila najbolje plasirana takmičarka iz regiona

Sajra s porodicom: Često zajedno idu na turnire

Piše: S. PINJO

3.12.2018

Osmogodišnja djevojčica Sajra Dedić iz Travnika za samo godinu, koliko se bavi šahom, postigla je iznenađujuće rezultate, koji su je odveli na Svjetsko prvenstvo za djecu u Španiju, gdje je zauzela 42. poziciju i bila najbolja predstavnica našeg regiona.  

Odlična učenica drugog razreda i članica ŠK Travnik šah je zavoljela zahvaljujući ocu Midhatu, ali joj je i majka Selma dala punu podršku.

Podrška učiteljice

- Volim šah i svoj klub, gdje nas trenira Smail Dautović, a lekcije koje zbog učešća na turnirima propustim u školi, bez problema nadoknadim uz razumijevanje moje učiteljice i svog razreda. Roditelji i sestra često idu sa mnom na turnire i brinu se o meni.

Osvajala sam titule i medalje na prvenstvima Kantona, Federacije i BiH, a na Evropskom školskom prvenstvu u Budvi u konkurenciji od devet godina bila sam druga. Mada svi kažu da je naporno igrati, ja se skoro nikad ne umorim – kaže simpatična Sajra.

Kroz šah je, kaže, upoznala mnogo novih prijatelja, a posebno je bila oduševljena nastupom na nedavnom Svjetskom prvenstvu u španskoj Santjago de Komposteli.

- Oduševljena sam Španijom i najljepši grad u kojem sam do sada bila je Santjago de Kompostela. U Španiji sam dodirnula i okean. Na turniru sam se ponovo srela sa svojom prijateljicom Hkanim Ismailovom iz Azerbejdžana. Sada poznajem mnogo šahista iz cijelog svijeta, ali mi je drago da sam se upoznala sa mojom sugrađankom i reprezentativkom Dijanom Gašo kad je posjetila naš klub - ističe Sajra.

Malo partija

- Sajra je veoma aktivna i dobro joj dođu treninzi, jer joj treba kondicije kad idemo na daleka putovanja i igra duge partije. Njen uspjeh na Svjetskom prvenstvu daleko je veći ako se zna da u Bosni i Hercegovini nema prilike da odigra mnogo šahovskih partija, kao što su to imale njene protivnice, koje su došle daleko spremnije. Ipak, mi smo s njom prezadovoljni, posebno zato što nema posljedica po ocjene u školi - kaže njen otac Midhat.

Sajra već sada, osim u šahu, pokazuje mnogo ambicija i zanimanja za budući poziv.

- Želim da osvojim velike turnire, da zaigram za reprezentaciju BiH i nastupim na Olimpijadi. Kad porastem, voljela bih biti arheolog - rekla je Sajra. 

Čestitke komšija i sugrađana 

Sajra je postala veoma omiljena u vezirskom gradu. Kad smo s njom razgovarali, došao je komšija Ratko sa primjerkom “Dnevnog avaza” i kazao da je upravo pročitao za njen uspjeh u Španiji pa je došao da joj čestita. 

Voljela bi imati kameleona

Pored šaha, trenira i gimnastiku u školi Olimpija u Travniku i redovno ide na kurs engleskog jezika “Helen Doron” te voli voziti bicikl. Ranije je trenirala i ples, a kaže da bi, od kućnih ljubimaca, voljela imati kameleona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.