BRISEL

NATO: BiH dobila zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a

Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Brisela / S. NUMANOVIĆ

5.12.2018

U Briselu je danas BiH dobila zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a.

Inače, MAP je NATO-ov program savjetovanja, pomoći i praktične podrške prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO savezu.

Ministri NATO-a podržali su odluku da se prihvati Godišnji nacionalni program (ANP) BiH.

Time se aktivira MAP. Do BiH je da odluči kada će dostaviti ANP i formu u kojoj će to uraditi. Sad je i vrijeme da se MAP aktivira i zato smo ga i ponudili.  

- Ministri su posebno istaknuli da se vlasti što prije moraju formirati -  izjavio je visoki zvaničnik NATO-a na brifingu za novinare. 

Sada kada su izbori iza nas, vlade se brzo trebaju formirati i stvari pokrenuti naprijed za BiH i njene stanovnike.

Previše je vremena potrošeno na kampanju. Inače, BiH je bila 2. tačka dnevnog reda danas na sastanku, a nakon BiH slijedi Srbija.

- Sa Srbijom imamo veoma robustan program saradnje i on se stalno uvećava, veoma smo zadovoljni odnosima s tom zemljom. Nedavno smo imali velike manevre u Srbiji i u oblasti pomoći od prirodnih katastrofa. NATO je zabrinut dijalogom koji se vodi u Srbiji kad je Alijansa u pitanju. Taj dijalog se temelji i na neistinama, pa će NATO intenzivirati informacione aktivnosti da te neistine demaskira. Mi poštujemo neutralnost Srbije. Do te zemlje je da odluči u kom će pravcu ići, ali smo veoma ponosni odnosima koje imamo s Beogradom - kazano je danas novinarima.  

Tema razgovora bio je dijalog Prištine i Beograda. Brinu nas povećane tenzije, uvedene tarife koje su štetne jer ne pomažu atmosferi i postizanju dogovora i rješenja.

- Stvaranje vojske Kosova mora biti u skladu s Ustavom i u tijesnoj koordinaciji s NATO-om. Ako se vojska Kosova formira na drugi način, ponovo ćemo razmotriti svoje odnose sa Sigurnosnim snagama Kosova - rekao je visoki zvaničnik NATO-a na brifingu za novinare.

NATO očekuje da BiH u okviru ANP provede reforme u oblasti odbrane i sigurnosti i da radi na reformi pravosuđa.

Mora se riješiti korupcija i o tome razgovaramo s vlastima BiH.

- Nadamo se da će konačno odgovoriti i na dodatna pitanja EU, očekujemo i reformu obavještajnog sektora u BiH. No, BiH je tek na početku i nije blizu ulaska u NATO, zato se o tome razgovara. Fokus je na profesionalizmu i civilnoj kontroli obavještajnog sektora. Na tome radimo zajedno s EU. BiH treba odlučiti kada će i kako to uraditi, nikoga ne tjeramo. No, BiH je do sada uradila puno na ovome. Imamo dugu historiju saradnje s BiH i u Sarajevu znaju šta očekujemo. Dakle, neće biti nekih spektakularnih iznenađenja za BiH u ovoj našoj ponudi da nam dostave svoj prvi ANP - rečeno je novinarima u Briselu.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.