BANJA LUKA Izražen vanjskotrgovinski deficit u robnoj razmjeni

RS više uvozi nego što izvozi u Srbiju

Ukazano na potrebu uvođenja dualnog obrazovanja s ciljem prevazilaženja problema nedostatka radne snage

Fena
07.12.2018 11:12

Borko Đurić: Uoči poslovnog foruma u Banjoj Luci

Foto: Fena

Vanjskotrgovinska razmjena Republike Srpske (RS) i Srbije za devet mjeseci ove godine iznosila je gotovo 900 miliona KM, od čega je izvoz 350 miliona KM.

Kod uvoza roba iz Srbije u RS dominiraju poljoprivredni proizvodi te stočna hrana, a iz RS se najviše izvoze električna energija i lijekovi.

- Imamo izražen vanjskotrgovinski deficit u robnoj razmjeni i neophodno je da se u narendnom periodu poveća izvoz, smanji vanjskotrgovinski deficit i da vratimo firme koje su svoja predstavništva prebacili ranije iz RS u Federaciju BiH - rekao je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, uoči poslovnog foruma u Banjoj Luci, u organizaciji privrednih komora Republike Srpske i Srbije.

Na tom skupu gotovo 50 učesnika razmatra mogućnosti unapređenja saradnje, koja je moguća, kako je rečeno, prvenstveno u oblasti energetike i drvoprerađivačke industrije.

Savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije Miroslav Miletić rekao je da su u fokusu unapređenja privredne saradnje u oblasti malih i srednjih preduzeća.

Ukazao je i na potrebu uvođenja dualnog obrazovanja s ciljem prevazilaženja problema nedostatka radne snage.

Prema podacima Privredene komore, u RS posluje nekoliko stotina preduzeća iz Srbije.

NA VRH