SPOROVI

Ko ima pravo na atraktivnu nekretninu uz morsku obalu

Agencija za privatizaciju FBiH odustala od prodaje zbog spora u Mostaru

F. MUSTAFIĆ

9.12.2018

Pokušaj Agencije za privatizaciju FBiH da proda Poštansko odmaralište u Neumu propao je po drugi put. Samo 24 sata nakon što je putem oglasa u novinama objavljeno da se prodaje atraktivna lokacija i zemljište uz samu jadransku obalu, taj poziv je poništen.

Podnesene žalbe 

U pitanju je hotel s dvorištem ukupne površine od 565 kvadrata te ribarska kuća s dvorištem površine od skoro 340 kvadrata, u vlasništvu “BH Pošte”. Početna cijena bila je 1,85 miliona maraka, što je za 185.000 manje nego prvi put, kad se na javni poziv javio samo jedan ponuđač pa je prodaja i tada propala.

Iz Agencije za privatizaciju FBiH naveli su da se trenutno u Općinskom sudu u Mostaru vodi spor u vezi s ovim nekretninama te su ustvrdili da budući kupac neće imati probleme zbog toga. No, očito je da se to desilo.

- Vjerovatno su u pitanju neke žalbe pa je Agencija poništila poziv. Već 15 godina dokazujemo da je imovina naša. Imamo svu dokumentaciju. Hoćemo da je prodamo, jer nam ne služi svrsi. Dobili smo ZK izvadak i pokrenuli postupak prodaje - rekao nam je Hajrudin Buza iz “BH Pošte”.

Muhamed Bajramović, predsjednik Sindikata “BH Pošte”, pojašnjava da se radi o staroj lučkoj kapetaniji, koja je kupljena još 1956. godine.

- Tadašnji PTT kupio je ovu nekretninu sa zemljištem, koja je knjižena na Direkciju Sarajevo. Do 1992. godine koristili su je naši radnici za rekreaciju i odmor. Kad su se firme “BH Pošta” i “BH Telecom” razišle 2002., objekt je pripao Centru pošta Sarajevo – kaže Bajramović.

 Tvrdnje iz Hrvatske

Ranije je, prema njegovim riječima, bilo pokušaja “Hrvatskih telekomunikacija” da prisvoje ovu imovinu.

- Na sudu smo dobili taj spor. No, kako sam čuo, sada su se pojavila i neka fizička lica, osim “Hrvatskih pošta”, koja tvrde da imaju pravo nad nekretninom. Objekt je u ruševnom stanju, a nedavno smo morali i da ga ogradimo - kazao je Bajramović te je dodao da nikad ne bi dopustio da se nekretnina proda da je u vlasništvu Sindikata.

 Nasljednici traže vlasničko pravo

Prije odmarališta, ovaj objekt bio je ribarska zadruga, koju je u procesu nacionalizacije uzela tadašnja država. Sada nasljednici njenih graditelja traže da im se prizna vlasničko pravo te na sve načine pokušavaju zaustaviti prodaju.

Kako saznajemo, "Hrvatske telekomunikacije" podigle su tužbu protiv "BH Pošte" i "BH Telecoma" radi poništenja aneksa ugovora o raspodjeli nekretnina između ova dva preduzeća


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.