ALARMANTNO

U Tuzli tri, a Sarajevu 20 zaraženih

Mjesečna terapija, zavisno od stadija bolesti, iznosi između 1.500 i 2.000 KM

E. Sk.

8.12.2018

U Tuzli su u toku ove godine otkrivena tri nova slučaja zaraze HIV virusom. Podaci su to Savjetovališta za dobrovoljno, povjerljivo i besplatno testiranje na HIV Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

S obzirom na to da se u Savjetovalište dolazi bez uputnice, jer se nigdje ne utvrđuje identitet osoba koje dolaze na testiranje, nije poznato iz kojih su gradova novozaraženi HIV virusom.

- Još je 800 osoba koristilo usluge Savjetovališta. Treba naglasiti da se u Savjetovalištu, pored testiranja na HIV, vrši i testiranje za hepatitis – kažu za “Avaz” u UKC-u Tuzla.

Testiranje u savjetovalištima u 17 gradova BiH je anonimno i potpuno besplatno.

Rezultati se dobivaju 20 dana nakon provedenog testa, pod uvjetom da testirana osoba nije konzumirala hranu, piće i duhan. Ukoliko prvi test bude pozitivan na HIV, slijedi ELISA testiranje i posljednji potvrdni test, nakon kojeg se vrši proglašavanje HIV pozitivne osobe.

Prema podacima Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u okviru ovogodišnje Evropske sedmice testiranja na HIV i hepatitis, testiranje su obavile 153 osobe, dok na godišnjem nivou, klinika bilježi i do 2.000 testiranja.

U poređenju sa prethodnom godinom, kad je registrirano osam novozaraženih osoba, taj broj je ove godine skočio na 20.

Inače, na listi Federalnog fonda solidarnosti nalazi se 17 lijekova koji su na raspolaganju registriranim HIV pozitivnim osobama. Mjesečna terapija, zavisno od stadija bolesti, iznosi između 1.500 i 2.000 KM.

No, medicina je u svijetu toliko napredovala da su lijekovi koji su dostupni našim građanima, odavno prevaziđeni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.