TRAGEDIJE

Šest mrtvih za nepuna 24 sata!

Osim nezapamćene tragedije s dvoje mrtvih u Novom Travniku, kod Ljubuškog je poginuo Luka Rašić, kod Bratunca 23-godišnjak, kod Mostara Miro Zadro, dok je još jedna osoba poginula u Donjem Lukavcu

Naselje Potoci kod Mostara: Za volanom Passata život je izgubio Miro Zadro (58). M. Smajkić

Piše: A. ČENGIĆ - M. SMAJKIĆ - O. MUJKIĆ

9.12.2018

Na cestama Bosne i Hercegovine za nepuna 24 sata živote je u pet saobraćajnih nesreća izgubilo šest osoba. Uz to, statistika je od petka kasno popodne do jučer popodne zabilježila i osam teže povrijeđenih. 

Samo prekjučer su se desila tri teška udesa u kojima je četvero poginulo, a među njima i jedno dijete – devetogodišnja Alma koja je s majkom Azrom Hajrić stradala u preksinoćnjoj tragediji u Novom Travniku, dok je još troje djece povrijeđeno nakon što je na njih naletio pijani Nermin Rustempašić. 

Pokosio ga infarkt

No, crni petak započeo je kada je oko 18.15 sati u blizini Graničnog prijelaza Orahovlje u mjestu Veljaci kod Ljubuškog poginuo Luka Rašić (60) iz Klobuka. On se nalazio za volanom Mercedesa i kretao se cestom Vitina - Orahovlje kada se pod još neutvrđenim okolnostima sudario s BMW-om. 

Nesretni Rašić je od zadobivenih povreda na licu mjesta podlegao. Teže je povrijeđen vozač BMW-a koji, kako nam je jučer potvrđeno, nije životno ugrožen. 


Veljaci kod Ljubuškog: Nepoznat uzrok nesreće

Druga nesreća u petak kasno popodne desila se na regionalnom putu Bratunac – Konjević-Polje u mjestu Repovac. Upravljajući Opelom, 23-godišnji mladić sletio je s ceste i poginuo na licu mjesta, što su nam potvrdili iz Policijske uprave Zvornik.

Tragedije su se nizale i tokom jučerašnjeg dana, kada se na bh. cestama do kasnih popodnevnih sati dogodilo desetak saobraćajnih nesreća, a smrtno su stradale dvije osobe.  

Za volanom Passata život je izgubio Miro Zadro (58) iz mjesta Vojno kod Mostara. Saobraćajna nesreća desila se jučer u 10 sati na magistralnoj cesti M-17 u naselju Potoci kod Mostara, kod pumpe „BP Oil“.

Nesretnog Zadru je, najvjerovatnije, pokosio infarkt. Prema informacijama s lica mjesta, on je naglo skrenuo na suprotnu stranu ceste, a u tom trenutku je iz suprotnog smjera naišla cisterna kojom je upravljao Grujo Batinar (59).

Usljed strašnog sudara vozilo je jednim dijelom ostalo na cesti, dok se Passat nakon udara odbio te nakon okretanja završio u jarku.

Donji Lukavac: U nesreći učestvovala dva putnička i jedno teretno vozilo

Iako su odmah nakon nesreće prema Passatu pritrčali u pomoć ostali vozači, kao i uposlenici pumpe, koji su pozvali i Hitnu pomoć, nesretnom Zadri nije bilo spasa.

Batinar je prošao neozlijeđen.

Uviđaj je na licu mjesta trajao skoro dva sata, a za to vrijeme saobraćaj je preusmjeravan alternativnim smjerovima. Prema naredbi dežurne kantonalne tužiteljice, bit će urađena sva neophodna vještačenja, kao i obdukcija, koja će pokazati tačan uzrok smrti stradalog Zadre.

Izvlačenje tijela  

Saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom desila se jučer i u mjestu Donji Lukavac. Jedna osoba smrtno je stradala, a tri su povrijeđene u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila oko 12 sati na dijelu magistralnog puta M-14.2 Gradačac - Ormanica.

Na prilično klizavom kolovozu, pod još neutvrđenim okolnostima, sudarili su se Golf, kojim je upravljao H. K. (54), putničko vozilo marke Polo, za čijim upravljačem je bio M. B. (59) i kamion marke MAN, kojeg je vozio S. Š. (41), svi iz Gradačca.

Od siline udara Golf je uništen skoro do neprepoznatljivosti, a u potpuno smrskanom vozilu ostao je zarobljen vozač koji je podlegao na licu mjesta. Povrede su zadobili i saputnici iz Golfa H. H. i maloljetna Š. H. te vozač kamiona. Nakon ukazane prve pomoći u Hitnoj službi Doma zdravlja Gradačac, prevezeni su u UKC Tuzla.

Na licu mjesta intervenirali su i pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice iz Srebrenika, koji su sjekli limove na potpuno uništenom Golfu kako bi oslobodili stradalog vozača. Uviđaj na mjestu nesreće obavili su dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK i pripadnici Odjela kriminalističke policije PU Gradačac.

Zbog alkohola u SBK isključeno 1.400 vozača

Policija Srednjobosanskog kantona u ovoj godini iz saobraćaja je zbog vožnje u alkoholiziranom stanju isključila više od 1.400 vozača. Njih 427 imalo je više od 1,5 promila alkohola u krvi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.