SAMO U BIH

Hoće li u Dom naroda BiH ući Borovac, Delić i Tomić?

Umjesto Softića, Genjca i Radmanovića, bit će imenovani sljedeći s liste nakon izbora prije četiri godine

Softić: Preuzeo poslanički mandat. Arhiv

S. DEGIRMENDŽIĆ

9.12.2018

Najkompliciraniji izborni sistem jedne zemlje zasigurno je bosanskohercegovački. Osim brojnih, za druge zemlje neuobičajenih peripetija, ovaj u BiH karakterizira i mogućnost i potreba brojnih izbora i poslije izbora.

Tri pozicije

Osim onih posrednih koji će se morati provesti u kantonalnim skupštinama da bi se tako izabranim delegatima popunio Dom naroda Federalnog, a potom Dom naroda Parlamenta BiH, postoji mogućnost da u narednom periodu u Dom naroda BiH na izvjesno vrijeme budu izabrani delegati koji su bili kandidati za te pozicije nakon  izbora 2014. godine.

Naime, tri dosadašnja delegata u Domu naroda BiH, Safet Softić (SDA), Halid Genjac (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD), prihvatila su osvojene poslaničke mandate u Predstavničkom domu. Prema zakonu, njima će u roku od 15 dana Centralna izborna komisija BiH utvrditi prestanak delegatskog mandata.



Nakon toga, prema dosadašnjoj praksi, na upražnjena mjesta trebali bi biti imenovani kandidati koji su poslije izbora u Dom naroda FBiH bili sljedeći na listi.

Dvije funkcije

Tako je na listi iza Softića Semiha Borovac, aktuelna ministrica za ljudska prava i izbjeglice, koja bi mogla postati i delegatkinja. Genjca bi mogao zamijeniti Sejad Delić, koji je bio sljedeći na listi na prošlim izborima.

Umjesto Radmanovića, koji je, osim što je prihvatio poslanički mandat, imenovan i u Kolegij Predstavničkog doma BiH, u Dom naroda mogao bi biti imenovan Boško Tomić, jer je upravo on sljedeći na listi prema rezultatima iz Narodne skupštine RS nakon izbora 2014. godine.

Naravno, do popune Doma naroda u aktuelnom sazivu doći će ukoliko se uskoro ne konstituira Dom naroda Parlamenta FBiH, koji bira delegate iz FBiH za Dom naroda BiH.

Mandat traje do novog saziva

Ukoliko bi došlo do novih imenovanja u aktuelnom sazivu Doma naroda Parlamenta BiH, njihovi mandati trajali bi do konstituiranja novog saziva, a to, pak, zavisi od toga kad će biti konstituiran Dom naroda Parlamenta FBiH, iz kojeg se biraju bošnjački i hrvatski delegati za Državni dom.

Podsjećamo da je Narodna skupština RS već izabrala pet delegata koji će činiti budući saziv Kluba srpskog naroda u Domu naroda BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.