SARAJEVO

Ivana Korajlić: Neophodna je reforma pravosudnog sistema u BiH

Kada je u pitanju broj presuda, oni su u prvih šest mjeseci 2018. godine na istom nivou kao u prethodnom periodu

Korajlić: Negativan trend u broju prijava slučajeva korupcije. S. Saletović

A.S.

10.12.2018

Konferencija „Procesuiranje korupcije i integritet pravosuđa“ u organizaciji ''Transparency Internationala'' (TI) u BiH održana je danas u Sarajevu.  

Ivana Korajlić iz TI u BiH skrenula je pažnju na negativan trend kada je u pitanju broj prijava i istraga slučajeva korupcije, kao i podignutih optužnica.

- Kada je u pitanju broj presuda, oni su u prvih šest mjeseci 2018. godine na istom nivou kao u prethodnom periodu. Nažalost, nema adekvatnog napretka iako s druge strane imamo veliki broj korupcijskih afera o kojima se govori u javnosti. U 2017. doneseno je samo šest osuđujućih presuda, od čega su četiri završile zatvorskom kaznom, a u prvih šest mjeseci ove godine imamo samo četiri osuđujuće presude sa tri zatvorske kazne.

Korajlić je ukazala i na problem velikog broja istraga koje završavaju naredbom o obustavi, a procent neobrađenih prijava korupcije prelazi 50 posto.

- Neophodna je velika reforma pravosudnog sistema koje se trenutno suočava s problemima vlastite nezavisnosti, s velikim političkim pritiscima, s neadekvatnim i nedovoljnim mehanizmima integriteta – dodala je Korajlić.

Erida Skendaj iz Helsinškog komiteta Albanije kazala je da se Albanija suočava s velikim problemima kada je u pitanju korupcija, posebno među redovima visokih državnih službenika.

- Zbog ovakve situacije albanski parlament je 2014. godine počeo temeljitu reformu pravosuđa. Jedna od mjera koje su uvedene je proces provjere i odobravanja tužilaca i sudija. Tako je do sada doneseno 48 procjena, od čega je u 22 slučaja osoba uklonjena s pozicije jer joj je dokazana umiješanost u korupciju – kazala je Skendaj.

Mirza Omerović iz Ureda disciplinskog tužioca BiH kazao je da je u BiH ove godine pokrenuto čak 29 disciplinskih postupaka protiv sudija i tužilaca u BiH.

- Glavna zamjerka u izvještaju Evropske komisije bila je da izrečene mjere u postupcima nemaju dovoljno „odvraćajući karakter“. Mislim da su naše službe prepoznale izazov i ove godine su izrečene dvije mjere razrješenja sudija i tužilaca, a jedna ostavka je predata u toku disciplinskog perioda –kazao je Omerović.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.