BIH

Dostojanstvenom šetnjom i okupljanjem na trgu obilježen Dan ljudskih prava u Prijedoru

Podijeljeni i leci u sklopu kampanje "Borba protiv stigmatizacije osoba koje su u ratu preživjele seksualno nasilje"

Prijedor: Dostojanstvena šetnja. D. Stojnić

M.Z.

10.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U organizaciji Udruženja Prijedorčanki "Izvor" i Centra za mlade "Kvart" iz Prijedora, danas je mirnom i dostojanstvenom šetnjom glavnom ulicom, a potom okupljanjem na gradskom trgu, gdje je pročitana Opća deklaracija o ljudskim pravima i obilježen 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.

U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja, prema riječima Seide Karabašić, predsjednice "Izvora", bio je loš položaj marginaliziranih grupa, posebno osoba koje su u ratu preživjele seksualno nasilje. Tim povodom na trgu su podijeljeni i leci u sklopu kampanje"Borba protiv stigmatizacije osoba koje su u ratu preživjele seksualno nasilje".

Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece, rekao je da smo svjedoci da se ljudska prava ugrožavaju.

- Prema svim osnovama i pogotovo tamo gdje su povratnici. Ne ostvaruju prava koja su im zagarantirana međunarodnim konvencijama. Kao i svake godine, okupljamo se da ukažemo na kršenje ljudskih prava, na diskriminaciju. Skupština grada još nije razmatrala zahtjev za izgradnju ppomenika ubijenoj djeci Prijedora iako je uredno podnesen 25. novembra 2014. godine sa svim pratećim dokumentima koje propisuje Statut Grada Prijedora - rekao je Bačić.

Branko Ćulibrk, predstavnik "Kvarta", rekao je da u javnom prostoru pokušavaju iznijeti sve probleme i ukazati na svakodnevno kršenje ljudskih prava s kojim se svakodnevno suočavamo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.