BEOGRAD

Duško Vujošević za "Avaz": Nisu mi dali da govorim zbog mojih stavova

Vujošević: Policija navela da su protiv bile i navijačke grupe. Arhiva

Piše: E. JESENKOVIĆ

10.12.2018

Protest s porukom "Stop krvavim košuljama" održan je u subotu navečer u Beogradu. Predvodili su ga lideri srbijanske opozicije. Povod je bio nedavni napad na lidera "Levice Srbije" Borka Stefanovića, koji je teško pretučen uoči stranačkog skupa u Kruševcu. 

Stefanović je izjavio da je to bio pokušaj ubistva. Smatra da iza napada, koji je izvela "manja grupa kriminalaca", stoje pojedinci bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Protiv nasilja

Skup, koji je najavljen kao građanska protestna šetnja protiv nasilja, završen je bez incidenata. Osim predstavnika opozicijskog Saveza za Srbiju (SZS), demonstrante su predvodile i ugledne javne ličnosti, čuveni košarkaški trener Duško Vujošević te glumci Mirjana Karanović i Branislav Trifunović.

Okupljenima se obratio Trifunović, ali ne i Vujošević i Karanović, iako je to bilo ranije planirano. Bivši selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine i legenda beogradskog Partizana poznat je kao žestoki oponent aktuelne srbijanske vlasti i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

U razgovoru za naš list Vujošević kaže da mu je uskraćeno da govori na subotnjem skupu i objašnjava razloge.

- Bilo je predviđeno da govorimo Mirjana Karanović, Trifunović i ja. Međutim, policija je javila, da li lažno ili istinito, da protiv učešća Karanović i mene ima mnogo otpora. Naveli su da su neke navijačke grupe protiv mene zbog mojih tekstova i stavova, a protiv Mirjane zbog toga što je rekla da je u Srebrenici počinjen genocid - kaže Vujošević.

Otjeran iz sporta

Dodaje da se pojavio na zakazanom mjestu, no da su se pod pritiskom policije organizatori uplašili mogućih incidenata te mu nije pružena prilika da govori.

Na naše pitanje smatra li zaista da se svi konci vuku s jednog mjesta, jer je ranije govorio da je protjeran iz sporta u Srbiji te da jedan čovjek određuje i ko će biti predsjednik kućnog savjeta, Vujošević je odgovorio riječima:

- Znate šta, ne volim da pričam loše o Srbiji van Srbije, sve što sam mislio rekao sam u intervjuima ovdje. Iz tog razloga odgovor bi morao da bude vrlo loš za Srbiju - izjavio je Vujošević.

Kad sam u košarci, osjećam se korisnim 

Pitali smo Vujoševića (59) je li realno da se vrati sportu s obzirom na njegovu zdravstvenu situaciju, zbog koje je i napustio klupu reprezentacije BiH (očekuje ga transplantacija bubrega).

- Zašto ne bi bilo realno? Naravno, u prvom planu je moje zdravlje i sve će zavisiti od transplantacije. Košarka je najbolje u šta se razumijem, kad se njome bavim, osjećam se korisnim. Ukoliko budem mogao, sigurno ću raditi u košarci - kaže Vujošević.

Dao sam energiju

Vujošević je i nakon odlaska s kormila "Zmajeva" nastavio pratiti košarkaše s kojima je, kaže, napravio dobre rezultate.

- Razumio sam dobro tu sredinu i dao određenu energiju u nekim teškim zdravstvenim okolnostima. Mislim da je naš rad dao određene rezultate - kaže Vujošević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.