IZBORI U SRBIJI

Kalkulacije i matematika na beogradskim izborima

O tome ko će činiti većinu u Beogradu će najviše odlučivati stav liste "Zavetnici" i da li će lista Borisa Tadića, koju predvodi bivši košarkaški selektor BiH Duško Vujošević preći izborni prag, s obzirom da je Vujošević veliki kritičar vlasti

Duško Vujošević. AGENCIJE

S. S.

4.4.2022

Skupština grada Beograda je predstavnički organ koji vrši osnovne funkcije lokalne vlasti utvrđene zakonom i Statutom grada. Skupština ima 110 odbornika, koji su se birali jučer na lokalnim izborima, na četiri godine. 

Prema posljednjih podacima Ipsosa i CeSIDa, a na osnovu 81,5 posto obrađenog uzorka rezultati su sljedeći: Aleksandar Vučić, SNS: 48 mandata, 39,1 posto; Ivica Dačić, Toma Fila, SPS-JS: 8 mandata, 7 posto; 1,7 posto; Milica Đurđević Stamenkovski, Zavetnici: 4 mandata, 3,7 posto; Vladeta Janković, "Ujedinjeni za pobedu Beograda": 26 mandata, 20,1 posto; Miloš Jovanović, Koalicija NADA: 7 mandata, 6,2 posto, "Moramo": 13 mandata, 10,4 postoBoško Obradović, Dveri - POKS: 4 mandata, 3,6 posto.

Lista Duška Vujoševića

Blizu izbornog praga od tri posto je i lista Duško Vujošević, Boris Tadić, "Ajmo ljudi" sa 2,7 posto. U slučaju prelaska praga ove liste brojke drugih stranaka će se smanjiti.

Prema trenutnim rezultatima lista Srpske napredne stranke zajedno sa tradicionalnim partnerom SPS-om ima 56 mandata, što je dovoljno za veoma tijesnu većinu.  Postavlja se pitanje i kako će se postaviti prema Srpskoj naprednoj stranci i desničarska lista "Zavetnici", koja je u predizbornoj kampanji podjednako kritikovalo.

Stav desničarske liste "Zavetnici"

"Koalicija NADA", čiji je glavni član DSS, koji nije bio naročito vidljiv otkako se povukao bivši premijer Vojislav Koštunica, naglasio je da ne želi da sarađuje sa Srpskom naprednom strankom, a veliki kritičari vlasti u predizbornom periodu su bili i "Ujedinjeni za pobedu Beograda", ekološki aktivisti "Moramo" i desničarska lista Dveri-Poks. Ove tri stranke imaju prema ovim projekcijama 50 mandata.

O tome ko će činiti većinu u Beogradu, te imenovati novog gradonačelnika, će najviše odlučivati stav desničarske liste "Zavetnici" i da li će lista Borisa Tadića, koju predvodi bivši košarkaški selektor BiH Duško Vujošević, preći izborni prag, s obzirom da je Vujošević veliki kritičar vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.