KONFERENCIJA

Mektić u Parizu: Borba protiv ilegalne trgovine oružjem

Ministar sigurnosti BiH istakao je da je u protekle dvije godine prikupljeno i uništeno 13.000 komada oružja

Mektić: Od ključnog značaja unapređenje saradnje. Ministarstvo sigurnosti BiH

Fena

11.12.2018

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, učestvuje na ministarskoj konferenciji u Parizu o rješavanju problema malog i lakog naoružanja na zapadnom Balkanu.

Radi se o inicijativi koju su prošle godine pokrenule Njemačka i Francuska, s ciljem podrške zemljama regiona u borbi protiv ilegalne trgovine i poboljšanja kontrole posjedovanja naoružanja. Ministri su razmatrali prioritete rada i mogućnosti za unapređenje saradnje u ovoj oblasti. 

- Svjesni smo prijetnji i novih oblika kriminalnih aktivnosti povezanih s oružjem kako u regionu tako i u zemljama članicama EU. BiH ima zaokružen zakonodavni i strateški okvir u oblasti kontrole malog i lakog naoružanja i kontinuirano prati najnovije standarde i propise EU u ovoj oblasti. Jedna smo od rijetkih država u regionu koja već duži niz godina ima strategiju i akcioni plan za kontrolu naoružanja i Koordinacioni odbor koji nadzire provođenje zacrtanih mjera - kazao je Mektić. 

Konstatirano je da je zbog veće potražnje na crnom tržištu u zemljama EU intenzivirana nelegalna nabavka i prodaja naoružanja u regionu, pa i BiH. 

- Zbog toga je od ključnog značaja unapređenje saradnje s međunarodnim i agencijama EU te bilateralna saradnja sa zemljama ragiona - dodao je Mektić.

Mektić je naglasio da je u protekle dvije godine prikupljeno i uništeno 13.000 komada oružja, što je značajno povećanje u odnosu na raniji period, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.