VSTV

Protiv Dalide Burzić podnesena disciplinska prijava zbog slučaja "Dženan Memić"

UDT, nakon provedene istrage, u saradnji s drugim nadležnim institucijama, nije našao da postoji dovoljno dokaza za pokretanje disciplinskog postupka vezano za druge navode o povredi dužnosti glavne tužiteljice

Burzić: Problem komunikacija. Arhiv

Avaz.ba

12.12.2018

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) podnio je danas disciplinsku tužbu protiv Dalide Burzić, glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Tužba je podnesena zbog disciplinskih prekršaja propisanih članom 57 Zakona o VSTV-u BiH, i to: tačka 22: "Ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“, tačka 23: "Bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva". 

Navedena tužba je podnesena zbog komunikacije s oštećenim u predmetu spomenutog tužilaštva, poznatom u javnosti kao predmet "Memić", kao i javnih istupa vezanih za isti predmet. 

UDT, nakon provedene istrage, u saradnji s drugim nadležnim institucijama, nije našao da postoji dovoljno dokaza za pokretanje disciplinskog postupka vezano za druge navode o povredi dužnosti glavne tužiteljice u vezi s postupanjem u istom predmetu. 

Zbog tajnosti prikupljenih dokaza, propisanih članom 71 Zakona o VSTV-u BiH, UDT ne može pružiti detaljnije informacije. Također, UDT ne može komentirati postupak koji je u toku te moli medije za razumijevanje u ovom pogledu.

Napominjemo da se niko ne može smatrati disciplinski odgovornim, dok se njegova odgovornost ne utvrdi pravomoćnim odlukama disciplinskih komisija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.