GORAŽDE

Zbog dugova ne spava po cijelu noć

U kolektivnom centru odgojila dvojicu sinova, od kojih jedan ima usporen psihofizički razvoj s elementima autizma

Đozo: Sinove odgojila u kolektivnom centru

A. BAJRAMOVIĆ

14.12.2018

Dok radnici na niskim temperaturama nastoje prije snijega završiti gradnju njene kuće, samohrana majka autističnog dječaka iz kolektivnog centra Belvedere u Goraždu, Advija Đozo, provodi besane noći jer ne zna kako im isplatiti 14.300 KM za izvedene radove. Uz pomoć gradskih vlasti Advija je od Ministarstva izbjeglica FBiH uspjela dobiti građevinski materijal za gradnju novog doma, na mjestu gdje je, godinama štedeći, uspjela kupiti ostatke u ratu spaljene kuće.

Mala primanja

Poduzetnik Sead Mićivoda radove je započeo bez marke uplate, a Advija za sada raspolaže sa 500 KM od Vlade BPK te čeka uplatu 2.000 KM odobrenih od Federalnog ministarstva izbjeglica. – Tih 500 sam odmah uplatila poduzetniku. Do 23. novembra trajala je i online akcija u emisiji „Život na čekanju“ TV Mir iz Tuzle, pa očekujem njihovu posjetu. Do četiri sata ne mogu da zaspim, jer teško mi je kad dugujem – kaže Advija. U kolektivnom centru Advija je odgojila dvojicu sinova. Anes je danas oženjen i ima bebu od pet mjeseci, a najviše pažnje potrebno je posvetiti Dinu, koji ima usporen psihofizički razvoj s elementima autizma.

U toku gradnja novog doma, Advija ne zna kako platiti radove

Oko 400 KM mjesečnih primanja ne može biti dovoljno za život, njene i Dinove lijekove, ali i mnoštvo igračaka, motornih pila i drugih predmeta koje ovaj 21-godišnjak mora dobiti kada ih zatraži.

 Skučen prostor

– Teško je preživjeti, a ne da radnicima kupim ručak. On samo traži, sobe, šupa i prostor za drva puni su tih stvari. Sve je bilo u redu do prije pet godina i onda je počeo s takvim zahtjevima. Ako mu ne kupim ono što traži, cijelu noć niko ne može zaspati, to su takvi urlici da izgubi i glas – priča nam Advija Đozo.

  Advija sa sinovima, snahom i unukom živi u malom objektu u kolektivnom centru, a prostor je dodatno skučen zbog gomila Dinovih stvari. Iako su joj, zbog njenog već narušenog zdravlja, neki predlagali da sina smjesti u neku od ustanova, srce ove požrtvovane majke to ne bi moglo izdržati. 

Račun za pomoć

Advija Đozo trenutno pokušava savladati još jednu veliku prepreku u dugogodišnjoj borbi za normalan život svoje porodice. Oni koji joj u toj borbi mogu i žele pomoći svoje priloge mogu uplatiti na njen račun 1610300000000093 09-30-01592-0 otvoren kod Raiffeisen banke, filijala Goražde, ili je kontaktirati na broj 062662619.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.