PROBLEMI

Čapljinci ostali bez semafora, na vozački ispit moraju u Stolac

Novonastala situacija autoškolama će donijeti dodatne troškove, kaže Božić

Čapljina: Samo kružni tokovi. Avaz

Piše: M. SMAJKIĆ

13.12.2018

Gradnjom kružnog toka u Tasovčićima, na magistralnom putu M-17, uklonjena je posljednja raskrsnica sa semaforima u Čapljini, čime je ovaj hercegovački gradić izgubio status ispitnog mjesta za polaganje vozačkog ispita.  

Ko je odgovoran

Potvrđeno nam je to jučer iz resornog kantonalnog ministarstva, iz kojeg nam je tek poručeno da je zakonska regulativa vrlo jasna te da se „moraju ponašati u skladu s važećim zakonskim propisima“.

Zdenko Božić, vlasnik jedne autoškole iz Čapljine, kazao nam je da im, službeno, od nadležnih instanci još nije stigao dopis kojim se obustavlja polaganje završnog ispita za vozače, ali da su stvari jasne.

- Nažalost, naši kandidati morat će na polaganje ići u Stolac, jer Čapljina nema više nijedno semaforizirano raskrižje. Da li je nastao šum u komunikaciji između nadležnih i čija je to neodgovornost, ne znam - kazao nam je Božić.

Novonastala situacija autoškolama će donijeti dodatne troškove, ali, kako je naveo Božić, problem je i s onim kandidatima koji posljednji ispit nisu prošli te će im morati pružiti dodatne časove na stolačkim ulicama.

Dobili obećanje

- Iskreno se nadam da je ovo samo privremeno, već smo ostvarili kontakt s nadležnima u Općini i obećano nam je da će na jednoj lokaciji biti postavljeni semafori – dodaje Božić.

Općina kupuje nove semafore

Čapljinski načelnik Smiljan Vidić rekao nam je da se ova situacija, možda, mogla i izbjeći, ali da su im iz preduzeća „Ceste FBiH“ rekli da će im donirati semafore koji su uklonjeni s ove raskrsnice.



Vidić: Javna nabavka

- Nakon toga obavijestili su nas da su semafori njihovo stalno sredstvo i da nam ih, praktično, ne mogu donirati. Stoga, jedino što nam je preostalo jeste da pokrenemo postupak javne nabavke koji iziskuje dodatno vrijeme. Već smo u koordinaciji sa PU Čapljina odredili lokaciju za semafore i vjerujem da će Čapljinci već početkom sljedeće godine u svom gradu moći pristupiti polaganju vozačkog ispita - rekao nam je Vidić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.