SARAJEVO

Mitrović: Ne postoji mogućnost prisluškivanja i presretanja komunikacije

On je istakao da će u narednom periodu obaviti dodatne konsultacije i provjeriti ostaju li te agencije pri ranijem pristanku da budu dio ranijeg sporazuma

S današnje konferencije. M. Kadrić

A.Č.

14.12.2018

Deset policijskih agencija u BiH, među kojima su Državna agencija za istrage i zaštitu, Granična policija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) te policije šest kantona iz FBiH, u Sarajevu je jučer potpisalo Sporazum o korištenju sistema radioveze između policijskih agencija u BiH.  

Potpisivanju nisu prisustvovali predstavnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog, Posavskog, Livanjskog i Zapadnohercegovačkog kantona, MUP-a RS i Policije Distrikta Brčko.

Prošao sve faze 

Za sada je upitno hoće li ove agencije i prihvatiti u konačnici Sporazum iako su na njega ranije dali saglasnost. Izuzetak je MUP RS, koji je već najavio da ga neće potpisati jer bi tako, navodno, došlo do prijenosa entitetskih nadležnosti na državu.

Šef Odsjeka za standardizaciju rada policije u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Dragan Mitrović potvrdio je danas da Sporazum o korištenju sistema radioveze između policijskih agencija u BiH nisu potpisali MUP RS, Policija Distrikta Brčko te MUP-ovi HNK, Posavskog kantona, ZHK i Livanjskog kantona.

Mitrović je kazao da su četiri policijske agencije ranije dale saglasnost, ali da nisu potpisale Sporazum. Saglasnost nisu dali MUP RS i Policija Distrikta Brčko. On je istakao da će u narednom periodu obaviti dodatne konsultacije i provjeriti da li te agencije ostaju pri ranijem pristanku da budu dio ranijeg sporazuma.

- Sve što bude sporno, tu smo da se dogovorimo. Ne znamo tačno u kojem segmentu imaju primjedbu da Sporazum bude dorađen. Sam proces donošenja podzakonskog akta je prošao sve faze uz aktivno učestvovanje svih policijskih agencija – rekao je Mitrović.

Mitrović je odbacio tvrdnje MUP-a RS i vlasti Republike Srpske da se radi o prijenosu nadležnosti i da postoji bilo kakva mogućnost prisluškivanja i presretanja komunikacije.

- Direkcija je jasno opredijeljena da uvažava postojeći model nadležnosti policijskih agencija i ona prati ustavno uređenje. U potpunosti smo saglasni da saradnja mora da postoji, da uvažavamo zakone i nadležnosti. Saradnja je dobra, ali se ona uvijek može unaprijediti i to može kroz ovaj sistem komunikacije. Pitanje nadležnosti uređeno je zakonima - kazao je Mitrović.

Brži protok informacija

Na pitanje novinara bi li uvezani sistem komunikacije omogućio brži protok informacija kao što je bio slučaj ubistva sarajevskih policajaca, gdje je vrijeme bilo od ključnog značaja i gdje je bila potrebna saradnja entitetskih MUP-ova, Mitrović je rekao:

- Hipotetički gledano, to bi značilo da bi, kada su ubijeni policajci, sve policijske agencije bile obaviještene u realnom vremenu, odnosno operativni centri svih 16 policijskih agencija. Zadatak operativnih centara je da unutar svojih organizacija i resursa obavijesti sve svoje snage na terenu šta se desilo i naloži im kako da postupaju. Tako se radi na sigurnosti i samih policajaca i građana. Omogućava se adekvatnija represivna reakcija od blokade pa do drugih operativno-taktičkih mjera. Ovo je samo pitanje komunikacije i ne tretira nadležnosti nijedne druge policijske agencije.

Sporazum uređuje isključivo tehničke aspekte komunikacije putem sistema radioveze i s njim se ne definiraju bilo kakvi drugi pojmovi niti pitanje nadležnosti.

Primjena Sporazuma je od 1. februara 2019. godine.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.