RAZGOVORI

Radončić: SBB nije mnogo zainteresiran kada je vlast u pitanju

Radončić po dolasku na sastanak u Predsjedništvo BiH. M. Kadrić

K. Ke. - A. Č.

17.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

13.55

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, kazao je danas nakon konsultacija u Predsjedništvu da je uslagašeno da predsjedavajući Vijeća ministara treba biti Srbin. 

- Imali smo sastanke i s predsjednicima političkih partija u BiH. Svi smo se usaglasili da predsjedavajući Vijeća ministara bude Srbin, a SNSD je predložio Zorana Tegeltiju da bude mandatar. SDA i neki drugi smatraju da treba proširiti većinu. Pokušat ćemo graditi autoputeve, termoelektrane i spreman sam da uložim napor da svi zajedno realiziramo projekte. Naredne sedmice ide konačna odluka, a to bi trebao biti Tegeltija - rekao je Dodik.

Istaknuo je da HDZ BiH nije prisustvovao današnjim konsultacijama.

13.20

Lider SBB-a Fahrudin Radončić je nakon konsultacija u Predsjedništvo BiH kazao da SBB nema ništa protiv toga da SDA s lijevim blokom participira u Vijeću ministara, ako se uopće mogu dogovoriti.

- SBB nije mnogo zainteresiran kada je vlast u pitanju. Meni je bilo važnije da su vrlo jasne pozicije šta to buduće Vijeće ministara želi. Dogovorili smo one stvari koje su općepoznate: da je mandatar iz reda srpskog naroda, da državno Vijeće ministara treba što prije formirati, ali bez žurbe na način da će budući mandatar dobiti 35 dana i da je u tom periodu moguće da se u Federaciji naprave neke većine koje bi bile odraz u Vijeću ministara.

Na novinarsko pitanje očekuje li da će CIK u tom vremenskom periodu reagirati s odlukom o popuni Federalnog doma da bi se završila ta priča, Radončić je kazao da treba završiti tu priču.

- Trebamo da vidimo da vlast u naredne četiri godine ima svoju vertikalu, ko je u kantonima, Vladi FBiH, da bude i u Vijeću ministara, da ne pravimo eksperimente, kao što smo imali da se nekad isključuje HDZ prije nekoliko godina, pa neko drugi poslije. Ta iskustva su jako loša. Kada imate jedan nivo kao što je Vijeće ministara, jednu ekipu na vlasti, a na entitetskom drugu. Mislim da vlast treba da bude po vertikali, ma ko je činio, vrlo precizno formirana - kazao je Radončić.

13.10

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, kazao je nakon sastanka da Bh. blok ne želi razgovarati o formiranju Vijeća ministara dok se ne formira Dom naroda FBiH.

- Tek nakon okončanja popune Doma naroda, Bh. blok bi bio spreman da razgovara - kazao je Nikšić.

Sabina Ćudić iz Naše stranke je kazala da je ovo bio protokolarni sastanak.

- I ranije smo razgovarali i evidentno je da su se iskristalizirala dva bloka. Jedan je Bh. blok, a drugi čine SDA, SNSD i HDZ. Međutim, ta dva bloka donekle isključuju jedan drugi - kazala je Ćudić.

13.00

Nenad Vuković iz PDP-a je kazao da je razgovarao s članovima Predsjedništva BiH.

Istaknuo je da ostaju pri principu rotacije, ali i naglasio da je ova stranka podržala izbor Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara.

12.45

Na konsultacije u Predsjedništvo stigao je i lider SBB-a Fahrudin Radončić.

12.40

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, nakon sastanka u Predsjedništvu BiH, kazao je da je zadovoljan što su pokrenuti razgovori, jer većina problema, kako kaže, nastaje zbog nedostatka komunikacije ili zbog toga što je na niskom nivou.

Naveo je da je Predsjedništvo BiH saglasno da mandatar za Vijeće ministara bude Srbin iz RS, ali kako kaže, još uvijek nije konkretizirano ko će to biti.

Govoreći o stavu SDS-a, Govedarica je istaknuo da će se oni držati odluke stranačkih organa, da razgovaraju sa svim, strankama iz RS.

Što se tiče Vijeća ministara, on je kazao da ga je potrebno što prije formirati kako bi ono počelo raditi.

12.25 

Završene su konsultacije sa delegacijom SNSD-a. Predstavnici ove stranke Nikola Špirić i Staša Košarac nisu bili raspoloženi za davanje izjava novinarima.

12.05

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon što je obavio konsultacije sa članovima Predsjedništva BiH o formiranju državne vlasti, kazao je da će mandatar za sastav Vijeća ministara, najvjerovatnije, biti Zoran Tegeltija.

Kazao je da je SDA stava da bi trebalo prvo sastaviti jedan program i prioritete buduće vlasti, a nakon toga i formirati Vijeće ministara. Istaknuo je da se već nazire koalicija SDA - SNSD - HDZ, ali da im treba još četvrti partner.

- Mislim da bi to trebale biti ljevičarske stranke, odnosno Bh. blok, i tu sam poruku opet danas uputio Željku Komšiću - kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da se nastavljaju konsultacije te da je SDA bila prva, a da se trenutno one nastavljaju s delegacijom SNSD-a, nakon čega će doći i ostale parlamentarne stranke.

11.35

Predstavnici stranaka stigli su na konsultacije o formiranju državne vlasti koje se održavaju u Predsjedništvu BiH, a čiji je domaćin Milorad Dodik.

Nešto ranije stigla je delegacija SNSD-a, u kojoj su Nikola Špirić, Nikola Radmanović i Staša Košarac, te delegacija SDA, koju predvodi Bakir Izetbegović, a s njim su još Denis Zvizdić i Adil Osmanović.

Delegaciju Naše stranke predvode Peđa Kojović i Sabina Ćudić.

Prije nekoliko minuta na konsultacije su stigli Nermin Nikšić i Saša Magazinović iz SDP-a.

U zgradu Predsjedništva stigli su i predstavnici SDS-a koje predvodi predsjednik Vukota Govedarica. Sa njim je stigao i Milan Miličević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.