REAKCIJE

Krišto: CIK donio odluku potpuno suprotnu Ustavu BiH

Krišto: Donijet ćemo odluku o podnošenju apelacije. Arhiv

Avaz.ba

18.12.2018

Borjana Krišto, predsjedavajuća Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH, komentirajući, na upit novinara, odluku Centralne izborne komisije BiH o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, ocijenila je da je Komisija donijela odluku potpuno suprotnu Ustavu BiH.

- CIK nema niti je imalo utemeljena da donese odluku o tome, koliko koji kanton daje delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH, jer oni su tijelo koje, u skladu s Izbornim zakonom,koje raspisuje i provodi izbore i jedno neovisno tijelo koje bi takvo trebalo ostati. Vidjela sam odluku, ta odluka je u potpunosti u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim nivoima, u ovom slučaju konkretno za Dom naroda Parlamenta FBiH, i suprotna je Ustavu BiH. I stoga ćemo mi kao legitimno izabrani politički predstavnici iz reda hrvatskog naroda činiti sve da i dalje štitimo poziciju, ne samo tog nego i svih konstitutivnih naroda, jer, zapravo, to je BiH – kazala je Krišto.

Ona u ovom trenutku nije mogla precizirati hoće li podnositi u ovom slučaju apelaciju, ali je podsjetila da je već uputila apelaciju o tome Ustavnom sudu BiH.

- Imamo situaciju, pa ćemo vidjeti šta ćemo učiniti, donijet ćemo odluku i na stranačkim organima i u okviru Hrvatskog narodnog sabora - kazala je Krišto.

Komentirajući najavu iz SDP-a da se priprema Rezolucija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o osudi uplitanja Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH, kazala je:

- Ne bih ništa prejudicirala, čula sam samo iz medija najavu antideklaracije, kako to oni kažu, ne bih to komentirala. Svako ima svoj stav. Ono što mogu reći jeste da mi je izuzetno drago da je Hrvatski sabor raspravljao o položaju hrvatskog naroda u BiH i donio deklaraciju temeljem svojih odluka i dokumenata, prije svega, Ustava Republike Hrvatske i svih drugih zakona koji se na to naslanjaju. S druge strane, imajući u vidu da je BiH zemlja koja funkcionira temeljem nametnutog rješenja Dejtonskog sporazuma, kojeg je između ostalih potpisnica, ja bih rekla i obveznica između ostalih i Republika Hrvatska, ne vidim nijedan razlog da se ovdje radi o onom kako se to želi predstaviti - o miješanju u unutrašnje stvari. O prijedlozima za uređenje BiH će odlučiti politički predstavnici koji žive tu, a u svakom slučaju Republika Hrvatska ima kako pravo tako i obavezu da se brine za hrvatski narod u BiH.

Komentirajući pitanje novinara o tome šta je sa za danas najavljenim sastankom predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem o formiranju vlasti u BiH, kazala je da nije upoznata s tim.  

- Zbog svojih obaveza koje sam imala danas u Parlamentu BiH, nisam stigla popratiti taj dio da li će biti, vjerovatno će biti, i kad i je li već održan, ne mogu vam u ovom trenutku reći. U svakom slučaju, predsjednik razgovara ne samo s jednim nego i s političkim predstavnicima drugih naroda i čini sve da u ovoj BiH stvari krenu naprijed - kazala je Krišto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.