REAKCIJE

HDZ BiH: Smjena ambasadora je izraz revanšizma

Diplomatska praksa ne poznaje istovremeno povlačenje skoro trećine od ukupnog broja diplomatsko-konzularnih predstavnika jedne zemlje

S ranijih sjednica HDZ-a

Avaz.ba

18.12.2018

Čin smjene svih ambasadora hrvatske nacionalnosti izraz je političkog revanšizma i nepoznavanja osnova diplomatske prakse, saopćeno je danas iz HDZ-a BiH.

- Novi saziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas je donio odluku o smjeni svih ambasadora Bosne i Hercegovine hrvatske nacionalnosti, na prijedlog nelegalnog i nelegitimnog "hrvatskog člana Predsjedništva BiH" Željka Komšića. Ovaj potez Željka Komšića, koji je svojim izborom u Predsjedništvo BiH treći put u potpunosti narušio i negirao političku volju Hrvata Bosne i Hercegovine, samo je odraz onoga što Hrvati BiH mogu očekivati od osobe koja je sredstvo i simbol procesa dekonstituiranja Hrvata - navode iz HDZ-a.

Čin smjene ambasadora izraz je političkog revanšizma i nepoznavanja osnova diplomatske prakse, čime je ugled Bosne i Hercegovine u svijetu po ko zna koji put nepovratno narušen, istaknuto je.

- Diplomatska praksa ne poznaje istovremeno povlačenje skoro trećine od ukupnog broja diplomatsko-konzularnih predstavnika jedne zemlje.

Želimo istaknuti kako se prethodni saziv Predsjedništva BiH, posebice hrvatski član, tokom svog mandata nije upuštao u političke kalkulacije i nediplomatsku praksu smjene “nepodobnih” diplomatsko-konzularnih predstavnika BiH, znajući da takav politikantski pristup ugrožava kontinuitet diplomatske prakse i međunarodni ugled zemlje.

Neopravdanom smjenom cijenjenih i iznimno kvalitetnih diplomata šalje vrlo lošu poruku hrvatskom narodu i međunarodnoj zajednici, a sve na štetu ugleda naše domovine BiH u svijetu, te pokazuje svu svoju nedosljednost, licemjernost i nedoraslost poziciji koju je uzurpirao - saopćeno je iz HDZ-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.