SARAJEVO

Zolj: Naša dobra volja je bila da se budžet usvoji

Dodao je da su neosnovane tolike kritike na najveća kapitalna ulaganja i budžet te da neko pokušava na taj način stvoriti alibi

Zolj: Izloženi smo neosnovanim kritikama. A.T.

Avaz.ba

20.12.2018

Odlazeći premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj je, nakon povlačenja Nacrta budžeta KS za 2019. godinu s dnevnog reda Skupštine KS, održao danas pres-konferenciju u zgradi Vlade.

Kako je kazao, on i njegove kolege iz Vlade izložene su neosnovanim kritikama.

- Naša dobra namjera bila je da se budžet usvoji jučer i pokušali smo objasniti da je on realan i ostvariv. Čuo sam da je sinoć u medijima Igor Stojanović iz SDP-a govorio o 80 miliona KM, a mi smo pokazali da su 153 miliona - rekao je Zolj.

Dodao je da su neosnovane tolike kritike na najveća kapitalna ulaganja i budžet te da neko pokušava na taj način stvoriti alibi.

- Toliko je neistina. Ne možete da vjerujete da se tri puta postavlja pitanje šta je s plaćama od oktobra do decembra, a ministar finansija stalno objašnjava da su namijenjena sredstva za to. To je njihov strah - istakao je Zolj.

Inače, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavio je sinoć da će za danas sazvati hitan sastanak Kolegija Skupštine na kojem će biti razmatran prijedlog za održavanje sjednice na kojoj će biti imenovana nova Vlada.

Zolj je istakao da pojedini zastupnici ne znaju čitati dijagrame prezentacije budžeta te da ih je strah tog novca. Kazao je i da je paradoksalno tvrditi da je Nacrt loš, pa onda moliti da se usvoji.

- Mi smo pokušali obrazložiti kako smo došli do najvećeg budžeta u historiji KS, ali njegova realizacija zahtijeva ozbiljan pristup i toga su se neki prepali. Svi ovi euri padaju u vodu i ostaju za neki drugi period jer se stvara alibi za nemogućnost realizacije ovoga što ostavljamo. Žao mi je što ćemo ovim izgubiti pet do šest mjeseci - kazao je Zolj.

Također je dodao da su htjeli da se budžet usvoji, ali da postoji granica dostojanstva. Kada je u pitanju isplata plaća za budžetske korisnike, kazao je da će one biti isplaćene.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.