SARAJEVO

Nikšić: CIK donio odluku prema želji HDZ-a

Oni se nisu vodili pravom i ustavnim odredbama, nego političkom voljom pojedinih partija, istakao je Dženan Đonlagić iz DF

Nikšić i Kojović na konferenciji za medije. K. Kešmer

Avaz.ba

20.12.2018

Naši zahtjevi se odnose na promjene načina izbora, elektronskog glasanja, prijavljivanja glasača te provedbu presude Suda u Strazburu u presudi "Pilav i drugi protiv BiH". Borit ćemo se da svi građani BiH imaju pravo da biraju i budu birani. Teško da možemo napraviti sistem indirektnog izbora člana Predsjedništva, kazao je na početku današnje pres-konferencije Nermin Nišić, predsjednik SDP-a BiH.

Kako je rekao, ključno pitanje posljednjih dana je popuna Doma naroda Parlamenta FBiH te pitanje ako se vlast ne može formirati, treba li raspisati nove izbore.

- Ovdje se povlači i odgovornost CIK-a nakon njihove odluke i nakon što su dopustili kompromitirane izbore i što su odbijali sve naše apele za novo brojanje - kazao je predsjednik SDP-a.

Govoreći o inicijativama Bh. bloka, jedan od zahtjeva jeste i formiranje nekih novih ministarstava na nivou BiH, a jedno od njih bi bilo i ministarstvo za evropske integracije.

- Mi unutar Bh. bloka smo zabrinuti jer je donesena odluka kojom je legalizirana većina koja je trenutno van pregovora o vlasti. CIK nije znao kako riješiti problem, pa je išao u ispunjavanje naloga HDZ-a i došli su u situaciju da miješaju situaciju koju imamo u skupštinama, zanemarujući popis iz 1991. godine - istakao je Nikšić.

Dodao je da ga zabrinjava podrška međunarodnih institucija CIK-u, što znači da Evropska komisija podržava ovakve odluke.

- Očito je da oni imaju dvostruke aršine, jedne koje imaju u svojim državama, a drugi koji žele nametnuti ovdje u Bosni i Hercegovini - zaključio je Nikšić

BiH je zemlja s tri naroda, ali ovdje su građanske, multietničke stranke stavljene ustranu. Što se nas tiče, ko god krene u realiziranje odluka, kreće u podjelu Bosne i Hercegovine - rekao je Nikšić.

Dženan Đonlagić, potpredsjednik Demokratske fronte, kazao je da je Komšić bio najavljen na ovoj sjednici, ali je u međuvremenu organiziran prijem Dragičevića i Memića u njegov kabinet, te je on bio spriječen da prisustvuje ovoj konferenciji.

Govoreći o potezima CIK-a, on je kazao da će njegova stranka, zajedno sa partnerima, uputiti apele Ustavnom sudu BiH zbog odluke o popuni Doma naroda, jer je na taj način brutalno prekršen Ustav i odbačena primjena popisa iz 1991. godine.

- Oni se nisu vodili pravom i ustavnim odredbama, nego političkom voljom pojedinih partija. Taj zahtjev za ocjenu će se naći pred Ustavnim sudom i nadamo se da će ga uzeti što prije u razmatranje - kazao je Dženan Đonlagić.

Dodao je i da je Vijeće ministara nemoguće formirati dok traje ustavna kriza jer bi to podrazumijevalo "Mostarizaciju" cijele BiH.

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, kazao je da je dokument koji je usvojio Bh. blok vrlo važan i da su to većinom stvari koje su ove stranke u prethodnom periodu iznosile.

- Ovo je početak stvaranja nove platforme koja se zove Bh. blok i koja će pokušati riješiti probleme u kojima grcamo već 25 godina - kazao je Kojović.

Dodao je da u BiH postoje dvije vrste stranaka: nacionalne stranke i one stranke koje koriste nacionalizam dabi se održale na vlasti. 

- Mi možemo bolje i to znamo, i to zna svaki čovjek koji odlazi iz BiH - istakao je na kraju Kojović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.