MOSTAR

FERK od poskupljenja struje spasio male privrednike i obrtnike

S današnjeg pressa: Drastične promjene. M. Smajkić

M. Sm.

21.12.2018

Članovi Regulatorne komisije za energiju u FBiH (FERK) odbili su dati saglasnost na prijedlog cijena koji im je dostavljen iz „Elektroprivrede BiH“, a kojim su iz ovog preduzeća tražili nove veće cijene, praktično, za sve kupce koji se bave bilo kakvim biznisom.

Tako članovi FERK-a nisu dali saglasnost na to, kako je tražila EPBiH, da kupcima s priključnom snagom većom od 23 kilovata, cijena struje bude povećana za skoro 11 posto! Također, neće doći do povećanje cijene struje ni za kupce s priključnom snagom manjom ili jednakom 23 kilovata koji posjeduju dvotarifno brojilo, a kojima je EPBiH bila predložila skuplju struju za šest posto. Povećanje od 5,5 posto je bilo predloženo za kupce koji posjeduju jednotarifno brojilo, odnosno, petu tarifnu grupu.

- Činjenica je da kod ovog javnog opskrbljivača postoje izražena vrlo velika unakrsna subvencioniranja između kategorije kućanstva i 3. i 4. grupe u ostaloj potrošnji s jedne strane i s druge, 1.,2. i 5.tarifne grupe iz kategorije ostala potrošnja. To znači da kupci iz kategorije potrošnje kućanstva i kupci iz 3., odnosno 4. tarifne grupe imaju cijenu električne energije znatno nižu nego što je cijena električne energije 1., 2. i 5. tarifne grupe, iako bi te cijene trebal biti približno jednake - navela je Sanela Pokrajčić, predsjednica FERK-a.


Sanela Pokrajčić: Unakrsna subvencioniranja

Pojasnila je da prijedlog EPBiH nije išao u smjeru smanjivanja unakrsnog subvencioniranja, nego, naprotiv, kazala je, ovim prijedlogom je povećano unakrsno subvencioniranje za nekih 7, 8 miliona KM.

- Znači kupcima iz 1., 2. i 5. tarifne grupe koji subvencioniraju, njima je došlo do povećanja. Istim privremenim smjernicama elektroenergetske poltike, ali i metodologijom FERK-a za utvrđivanje cijene javnog oprskbljivača za pružanje univerzalne usluge predviđeno je da te cijene za kategorije i grupe potrošnje treba utvrditi na način da nema drastičnih promjena kod kupaca i to načelo je prekršeno - navela je Pokrajčić.

Budući da je zakonska odredba takva da, ako prijedlog ne dobije saglasnost, FERK mora utvrditi cijene. Tako je donesena odluka da cijene električne enrgije ostaju nepromijenjene za sve kategorije i grupe potrošnje.

Ovom odlukom, pak, nisu obuhvaćeni svi kupci iz ostale potrošnje, jer ima onih koji su izašli na tržište i opskrbljuju se po tržišnim uvjetima i za takve kupce FERK nema ingerencije utvrđivanja cijena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.