MOSTAR

FERK: Građani mogu odahnuti, nema poskupljenja struje za domaćinstva

Drastično povećanje za privrednike može spriječiti samo Vlada Federacije BiH, kao većinski vlasnik dvije elektroprivrede, rečeno u FERK-u

M. Sm.

Danas u FERK-u: Iznenađeni cijenama

Foto: M.Smajkić


U Regulatornoj komisiji za energiju Federacije BiH (FERK) nisu dobili nijedan zahtjev za promjenu cijene električne energije u kategoriji domaćinstva, potvrđeno je danas u sjedištu FERK-a u Mostaru tokom susreta s novinarima.

U FERK-u su posebno komentirali najavljeno poskupljenje električne energije za privrednike u F BiH.

Kako su kazali,  jako su iznenađeni službenim cijenama sa HUDEX-a, mađarske burze, koja je u našem okruženju najrelevatnija. Praktično, na evropskom tržištu se u odnosu na lani cijena električne energije udvostručila.

- Očito je došlo do poremećaja cijena na tržištu električne energije. Ovo nije prvi put, ali ono što smo mi u FERK-u zapazili jeste to da ovaj poremećaj jako dugo traje. Mislim da u ovom trenutku ne postoji tijelo koje bi moglo dati odgovor na pitanje do kada će trajati ovaj poremećaj. Možda bi u sljedećoj godini trebalo doći do određenog pada, a što se tiče dvije naše elektroprivrede , nadati se da će sa svojim većinskim vlasnikom, Vladom Federacije BiH, naći određeni interes kako bi prema kupcima i na tržišnoj osnovi našli najbolje rješenje - kazala je Sanela Pokrajčić, predsjednica FERK-a.

  • Danas u FERK-u: Nemaju nadležnost

    Danas u FERK-u: Nemaju nadležnost

    Foto: M.Smajkić


Više je razloga, rečeno je, za takve cijene na tržištu, od globalnog cilja gašenja termoelektrana, uvođenja taksi na CO2 koje su u Evropi jako visoke i koje iznose preko 60 eura po megavatsatu do sušnog razdoblja.

Pokrajčić je pojasnila da FERK nema nadležnost nad regulacijom tržišne cijene , jer je takva zakonska regulativa. Nadležnost, također, nema ni Državna komisija za energiju (DERK).

- Jedino se Konkurencijsko vijeće može uključiti i to u slučaju kada je došlo do narušavanja konkurencije,  ali u ovom slučaju toga nema.

Drastična povećanja može spriječiti jedino Vlada F BiH, kao većinski vlasnik i stoga su se uključili aktivno. Nadam se da će na toj trilateralnoj  komunikaciji, Vlada-poslodavci-elektroprivrede naći zajednički jezik - navela je Pokrajčić.

NA VRH

Podijeli članak na