VLADA FBIH

Aljoša Čampara doveo ministre pred svršen čin

Lukač na sjednici Vlade kazao da će do 31. januara u penziju iz zdravstvenih razloga

Sa sjednice Vlade: Nedostajuća sredstva za PIO

M. R. S.

21.12.2018

Zbog protivljenja većine ministara, Vlada FBiH jučer nije prihvatila informaciju ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare o statusu direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača, čije imenovanje Federalna vlada još nikad nije potvrdila.  

Niz neistina 

Kako saznajemo, za su bili samo ministri iz SDA. Ostali su bili protiv, jer, kako nam je rečeno, informacija sadrži niz neistina i data je forme radi.

U Čamparinoj informaciji, koja sadrži hronologiju izbora Lukača, navedeno je da je premijer Fadil Novalić, prije nepuna dva mjeseca, donio rješenje o njegovom imenovanju na poziciju direktora FUP-a, mimo Vlade. Piše da je to učinjeno nakon što je Općinski sud u Sarajevu zatražio dokaz da je donesena odluka o imenovanju direktora FUP-a, a po presudi ovog suda.

Tražio pokriće

- Sav posao je završen, a onda se nama daje informacija samo da ministar ima pokriće. U informaciji stoji da Lukač nije imao 40 godina staža kada je 2014. konkurirao za direktora, ali se po informacijama Zavoda PIO vidi da je krajem 2013. trebao u penziju – istakli su u Vladi.

Interesantno je da je, kako saznajemo, na sjednici Vlade sam Lukač kazao da će do 31. januara u penziju iz zdravstvenih razloga. Ovo bi bio drugi put da to najavljuje.

Vlada FBiH prihvatila je informaciju da u budžetu nedostaje oko 6,1 milion KM za porodične penzije iza poginulih boraca i prijevremeno penzionisanje boraca. Problem je što je Zakon o PIO stupio na snagu nakon usvajanja budžeta. No, ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kaže da korisnici ne ispaštaju, jer novac isplaćuje Zavod PIO iz svojih sredstava, a Vlada će mu to namiriti iduće godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.