STAVOVI

Ova država konačno mora postati stvarno država

Nama je potrebna jedna temeljita rasprava da shvatimo gdje se nalazimo, da shvatimo kud nas je odvela improvizacija onih koji su rješavali problem BiH

Filipović: Ovdje se radi o nemogućnosti bilo kakve politike osim politike negacije ovakvog stanja. Arhiv

Piše: Akademik Muhamed FILIPOVIĆ

24.12.2018

Politička situacija, ali ne samo politička, jer je ona izraz općeg stanja u društvu, nego ukupna situacija u kojoj se nalaze Bosna i Hercegovina i narod koji u njoj živi, mnogo je teža nego što to različiti komentari, a osobito politički, predstavljaju i tumače.

Gdje se nalazimo

Ne radi se, naime, ovdje samo o političkoj krizi koja je nastala time što je jedna vlast prestala funkcionirati, jedna stranačka kombinacija prestala proizvoditi aktuelnu vlast, što se izgubila vlast koja bi odgovarala zadacima očuvanja države kao cjeline, jer se kao posljedica posljednjih izbora pojavila situacija u kojoj se jedina konzistentna i nekakva homogenija vlast može formirati samo na kantonalnom nivou, kada se radi o Federaciji BiH. U Republici Srpskoj radi se o homogenoj, jednopartijskoj, de facto vlasti pod vodstvom Milorada Dodika.

Radi se o tome da ne postoji vlast koja bi imala i ideje i rješenja i poluge da rješava najvažniji problem.

A to je da ova država konačno postane stvarno država, da funkcionira kao država, na osnovu zakona, na osnovu volje naroda, jednako na cijeloj svojoj teritoriji i da osigurava svim građanima mogućnost da utječu na sopstveni život.

Ne postoji ni politička, ali ni društvena, opća svijest o tome gdje se mi u ovom momentu nalazimo. Mi se nalazimo u situaciji u kojoj su svi negativni elementi koji su bili ugrađeni u stvaranje mira nakon agresije koja je sa srpske i hrvatske strane izvršena na Republiku BiH. Dakle, ono što je ugrađeno kao instrument mira, a s idejom da bi jedno kratko vrijeme moglo funkcionirati dok se ne bi uspostavili normalni politički i društveni, ekonomski, kulturni i ukupni odnosi, prevladalo je, ustvari, i produciralo situaciju koja nosi sva obilježja nedosljednosti rješenja.

A nedosljednost rješenja nose i sva obilježja koja ima svako ono rješenje koje se temelji na priznavanju prava sile da odlučuje o ljudskim životima.

Stoga je za nas važno da shvatimo da mi moramo našu situaciju iz korijena analizirati i promatrati i odlučiti se hoćemo li mi zaista jednu normalnu, ljudsku, demokratsku, građansku državu kakve su sve države u Evropi i kakve države jedino mogu funkcionirati u svijetu ako nisu diktature ili neka druga vrsta država koje ne počivaju na principima zakona i volje građana.

Nama je potrebna jedna temeljita rasprava da shvatimo gdje se nalazimo, da shvatimo kud nas je odvela improvizacija onih koji su rješavali problem BiH, odnosno problem mira u BiH tako da se prave ustupci agresiji, nacionalnim interesima koji nemaju verifikaciju ni u historiji ni u politici, ni u političkoj teoriji ni u političkoj logici, a ni u moralnoj sferi na kojoj se mora temeljiti ljudski život.

Drugačiji pristup

Ne može nekakav historijski ideal o jedinstvenoj državi jednog naroda definirati sudbinu svijeta koji je historija drugačije izgradila. Ne može ona nacionalna ideja o jedinstvenoj nacionalnoj državi definirati situaciju koja nema osnova u svom historijskom toku i nije verificirana historijski, nego mora biti u historiju unesena količinom sile koja proizlazi svaki razumni kriterij.

Ne može se pobiti 100.000 ljudi, protjerati 500.000 ljudi s tla na kojem su stotinama godina živjeli da bi se ostvario nekakav nacionalni ideal. Takav nacionalni ideal nema ni političku, ni moralnu, ni ljudsku, ni razumnu, ni racionalnu verifikaciju.

Zbog toga je, naravno, potrebno drugačije pristupati, razgovarati, razmatrati i misliti o našoj situaciji. Naša situacija ne može se popraviti ako se popravljaju sitnice, ako se popravljaju nekakve slučajne situacije koje su proizveli nesposobni političari.

Ne radi se ovdje samo o nesposobnima političarima, ovdje se radi o nemogućnosti bilo kakve politike osim politike negacije ovakvog stanja.

quote
<p>Ne postoji vlast koja bi imala i ideje i rješenja i poluge da rješava najvažniji problem</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.