BIH

Zvizdić o tekstu u "Večernjim novostima": Šta sam rekao o Dodiku

Ja uvijek govorim o pojavama i procesima, a ne o osobama, ali jesam osudio sve pojedince i političke opcije, kaže Zvizfić

Sa sastanka delegacija BiH i SAD. Arhiv

Avaz.ba

23.12.2018

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić demantirao je danas da je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika poredio s bilo kim na sastanku sa zamjenikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Džonom Salivenom (John Sullivan).

Podsjetimo, "Večernje novosti" objavile su da je Zvizdić na sastanku nazvao Dodika autokratom koji se ponaša kao "Hitler, Čaušesku ili Staljin".

- S obzirom na to da je u tekstu pod naslovom "Zvizdić poredio Dodika sa Hitlerom i Čaušeskuom", objavljenom na stranicama nekih portala, količina neistina prešla u sferu ciljane diskreditacije moje ličnosti, želim da demantujem nosioce takvih destruktivnih politika koje se u realizaciji svojih namjera služe podmetanjima i manipulacijama - navodi se u saopćenju iz Zvizdićevog ureda.

Dodaje se da je kompletam tekst baziran na nepostojećem i izmišljenom “diplomatskim izvoru”, ali je "potpuno jasno da je pogrešne informacije prenio 'domaći doušnik' s očitom namjerom da nas, putem prenošenja u potpunosti iskarikiranih informacija sa zatvorenog sastanka sa zamjenikom državnog sekretara SAD, dodatno u BiH posvađa i podijeli".

- Zbog toga, a radi mog osobnog digniteta i radi javnosti koju poštujem, a poštujući diplomatska pravila i praksu diskrecije koji se podrazumijevaju kada su u pitanju zatvoreni sastanci sa visokim zvaničnicima stranih zemalja, mogu samo kazati da sam i na tome sastanku, kao i uvijek do sada, i kako ću to raditi i u budućnosti, zagovarao važnost aktivacije MAP-a i značaj NATO integracija za BiH. Dakle, nisam poredio Dodika sa bilo kim, jer ja uvijek govorim o pojavama i procesima, a ne o osobama, ali jesam osudio sve pojedince i političke opcije, uključujući i gospodina Dodika, koji se protive NATO integracijama koje Bosni i Hercegovini trebaju donijeti neophodan mir, sigurnost, stabilnost i ekonomski prosperitet - navodi se u Zvizdićevom saopćenju.

Ističe da je poznato, kroz stotine i hiljade izjava i sastanaka koje je imao, da je zagovornik traženja rješenja putem dijaloga baziranog na stvarnim argumentima i međusobnom uvažavanju.

- Ali, isto tako sam i istinski protivnik politike jednoumlja bazirane na volji bilo kojeg pojedinca ili na modelu zabrane slobode govora i mišljenja i drskih političkih ucjena koji se nastoje nametnuti kao vladajući obrazac u trenutnim političkim odnosima. Zbog toga niti ja, a niti politička opcija kojoj pripadam, nikada nećemo pristati na ovakve i slične manipulacije na osnovu neistina ili na politike svršenog čina, niti ćemo odstupiti od naših proklamovanih ciljeva, kao što su: jačanje svih atributa i dalji napredak jedinstvene i suverene BiH, EU i NATO integracije, ekonomski razvoj, vladavina prava i unapredjenje regionalnih i medjunarodnih odnosa. A na svaku inicijativu ili aktivnost bilo koje političke partije koja na bazi netačnih, neprovjerenih i nepotvrdjenih informacija bude uperena protiv SDA ili bilo kojeg njenog dužnosnika ćemo adekvatno odgovoriti - zaključio je Zvizdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.