OŠTRA RETORIKA

"Večernje novosti": Zvizdić uporedio Dodika s Hitlerom

Dodik je autokrata koji se ponaša kao "Hitler, Čaušesku ili Staljin" i javno govori da ne želi da vidi BiH u NATO

Zvizdić i Dodik: Teške riječi pred Salivenom. Arhiv

Večernje novosti/Srna

22.12.2018

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić je na sastanku sa zamjenikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Džonom Salivenom (John Sullivan) nazvao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika autokratom koji se ponaša kao "Hitler, Čaušesku ili Staljin" i javno govori da ne želi vidjeti BiH u NATO-u, saznaju "Večernje novosti" iz diplomatskih izvora.

Zvizdić je rekao Salivenu da je Dodikovo antinatovsko raspoloženje pod direktnim utjecajem Beograda i Moskve.

Izvori "Novosti" su naveli da je Zvizdić rekao da BiH može ići naprijed samo uz ključnu ulogu SAD, te da, između prozapadnih i antizapadnih snaga, Balkan može ići naprijed samo ako pobijede prozapadne snage.

Saliven, koji je i sam bio pomalo začuđen Zvizdićevom oštrom i uvredljivom retorikom, rekao je da će SAD pružati i dalje pomoć BiH i da su NATO integracije prioritet, pišu "Novosti".

Sastanku Zvizdića i Salivena su, osim američke delegacije, prisustvovali ministri sigurnosti i finansija u Vijeću ministara Dragan Mektić i Vjekoslav Bevanda.

List navodi da bi Zvizdić, koji je član SDA, mogao biti smijenjen i prije nego što uskoro bude formirano novo Vijeće ministara, na čijem čelu će biti Zoran Tegeltija iz SNSD-a, koji je dobio većinsku podršku na nedavnim konsultacijama parlamentarnih stranaka sa članovima Predsjedništva BiH.

To je najavio i poslanik SNSD-a u Predstavičkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, koji je rekao da se Zvizdić na sastanku sa Salivenom u Sarajevu skandalozno ponašao, iznoseći najnegativnije i najuvredljivije tvrdnje o kadrovima SNSD-a, posebno o lideru te stranke i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, zatim Republici Srpskoj, Srbiji i Rusiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.