SAZNAJEMO

Vlada spremna kupiti zgrade u Otesu za 13 miliona KM

Vlada KS treba ili raskinuti taj ugovor ili kupiti tu zgradu, trećeg rješenja nema, istakla Dautbegović

Stanari napravili velika dugovanja zbog neplaćanja komunalija. S. Saletović

Piše: A. TABAK

26.12.2018

Štetni ugovor po budžet Kantona Sarajevo koji je sklopljen prilikom izgradnje i zakupa takozvanih socijalnih zgrada u Otesu, najvjerovatnije će biti raskinut nakon što bude imenovana nova Vlada KS. Predstavnici austrijske firme "GPA – Društvo za razvoj i stanogradnju", koja je s Vladom sklopila ugovor 2003. godine, trebali su ovih dana doći na pregovore. Međutim, to je odgođeno jer aktuelni ministri odlaze iz Vlade, najvjerovatnije, sutra.

Viša sila

Problem je, inače, nastao kada je firma GPA uložila 13.872.429 KM u izgradnju zgrada na Otesu, a nakon toga sa tadašnjom vladom sklopila ugovor kojim je Kantonu iznajmila zgrade na 30 godina. Vlada se tada obavezala da će austrijskoj firmi plaćati 693.625 KM godišnje za zakupninu. A, osim toga, Vlada je dužna i održavati objekte, a nakon što isteka 39 godina zgrade će ostati u vlasništvu GPA.

Ovaj ugovor odlazeća Vlada ocijenila je štetnim, jer je za novac koji je dala za zakupninu mogla napraviti svoje zgrade. Ugovor je štetan i zbog toga što ga je gotovo nemoguće raskinuti osim ako nastupe okolnosti koje se smatraju višom silom. Ovaj predmet bit će upućen i Tužilaštvu KS.

Dautbegović: Austrijanci su spremni na pregovore

Ministrica za socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović kazala nam je da Vlada treba ili raskinuti taj ugovor ili kupiti tu zgradu. Trećeg rješenja nema.

- Sa svim ovim upoznat je i pravobranilac. Imamo i nalaz sudskog vještaka o vrijednosti zgrade, koja se procjenjuje na 13 miliona KM. Sada smo došli u fazu pregovora i trebali su doći i Austrijanci. Prvi sastanak bio je zakazan za 26. decembar, ali sam ga otkazala zbog imenovanja nove Vlade pa neka oni nastave raditi na tome – rekla je Dautbegović, potcrtavši da su Austrijanci spremni za dogovore.

Analiza korisnika

Dautbegović ističe da objekt nije problem, već da je skupa stanarina koju plaća KS te da su stanari napravili velika dugovanja zbog neplaćanja komunalija.

- Već je puno para dato. Tri godine smo radili analizu korisnika. Stanari ne plaćaju struju, vodu niti odvoz smeća, kao ni električnu energiju. Prave strašne dugove – rekla je Dautbegović.

Subvencionirane kategorije 

Ukupna dugovanja stanara za komunalne usluge iznose 409.874 KM.

Dautbegović ističe da je donijela uredbu kojom se nalaže da se novac koji trebaju dobiti kao subvencionirana kategorija ne daje njima, već da ide direktno firmama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.