BANJA LUKA

Stanivuković pušten na slobodu

Policija je Dragičevića brzo sprovela do zgrade

G. DAKIĆ

26.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15

12.55

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković pušten je na slobodu.

Ovu informaciju potvrdila je Anja Petrović, portparol Partije demokratskog progresa. Informacija je objavljena i na zvaničnoj stranici ovog poslanika.

10.38

Pušten je Davor Dragičević iz Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci, a u prvoj izjavi je rekao da će se jednog dana dokazati ubistvo njegovog sina. 

- Ja sam najponosniji otac. Znam ubice i saučesnike. Ifet (Feraget, op.a.) i ja ćemo jednog dana to dokazati. Saučesnici su Ćulum, Ilić, Karan... Gdje su Davidove gaće, gdje je nalaz mrtvozornika? Muriz (Memić, op.a.) i ja nikada nećemo odustati od naša dva anđela - rekao je Dragičević nakon saslušanja u Okružnom tužilaštvu.

Novinarima se obratio i Dragičevićev advokat Ifet Feraget. 

- Ovdje se radi o očiglednom kršenju zakona. On nije znao za poziv, poziv mu nije bio uručen. Davor je jučer ugledao patrolu, ali nije znao za njihovu namjeru. Nadam se da je ministar Lukač danas naučio lekciju. Ne treba hapsiti nikoga kome je nanesena ovolika bol. Davor nikome nije prijetio. Davor ima pravo da pretjera. On nema ozbiljnu namjeru da prijeti. Donesena je odluka da nema razloga za daljnji pritvor. Mislim da je ovo bila nepotrebno. Banja Luka ima svoj trg i imat će ga - kazao je Feraget.

On je istakao da su stečeni uvjeti da Lukač podnese ostavku. 

- Istrajat ćemo na dokazivanju ubistva. Svi znate šta se dešavalo na famoznoj konferenciji. Ako je predsjednica RS rekla da institucije moraju da rade u skladu sa zakonom, onda neka rade tako. Ovdje postoje dokazi da se procesuiraju oni na koje dokazi upućuju - zaključio je Feraget.

Dragičević je kazao da je Davidovu majku Suzanu vozio na pregled kod ljekara i da su ga ganjali po gradu. 

- Davidovu majku koja je mogla da bude ubijena. Mene su već ubili. Protiv svih ću podnijeti krivične prijave. Sklonili su moju dušu s trga. Ne pada mi na pamet da dijete prepustim ubicama. Ko je ubio Davida? Policija se ponašala korektno. Na trgu je bila primijenjena sila. Ali sad imamo preča posla, treba da se posvetimo našoj djeci - rekao je Dragičević.

Novinarima se obratila i majka brutalno ubijenog Davida Dragičevića Suzana Radanović. 

- Pozivam Vladu Srbije da se oglasi i kaže jesu li njeni specijalci jučer bili u Banjoj Luci. Pozivam Vučića da to kaže i da pomogne ovom napaćenom narodu koliko može. Vučića barem negdje primaju, a ovog našeg nigdje. Dobili smo informaciju da je grad opkoljen. U planu je krvoproliće. Neka svijet vidi šta nam spremaju. Pozivam na mirne i dostojanstvene proteste. Na policiju se ne smije ići. Ne vodim drugu djecu da ih policija tuče - kazala je Radanović.

Davor Dragičević je dodao da svog Davida ne da ni Putinu, ni Trampu, ni Vučiću, ni Dodiku, a kamoli ubicama iz MUP-a RS.

Jedan od advokata Davora Dragičevića Dragan Tolimir je, također, dao izjavu za novinare u kojoj je kazao da je ovo politički proces. 

Ovo nije pravni postupak. Ovo je politički proces. Suština je bila da se Davor ne pozove, pa da se onda ukloni s trga. Bilo je sile tamo gdje nije trebala biti. Iz usta jednog policajca sam čuo da mi ne dozvoljavaju da dođem do svog branjenika. Lukač je u nekoliko navrata dolazio u PU, a to znači da ima političku pozadinu. Zašto su ljudi držani 12 sati bez prijave? Insistiramo da se i ostali puste. Policija je držala opkoljenu kuću u kojoj su bila maloljetna djeca. Davor je invalid i nije bilo razloga da koriste silu za njegovo privođenje. Policija iz Doboja je jučer bila u Banjoj Luci. Ovo je zastrašujući udar s političkom pozadinom - kazao je Tolimir. 

10.07

Lideru PDP-a Branislavu Borenoviću danas je, kako saznaje BN TV, izrečen prekršajni nalog na osnovu Zakona o javnom redu i miru, član 24. Izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 500 KM.

Borenoviću se stavlja na teret prekršaj ometanja rada policijskih službenika prilikom provođenja službene radnje nad Draškom Stanivukovićem.

I Borenović i Stanivuković su poslanici PDP-a u Parlamentu BiH i u NSRS.

Stanivuković je još u pritvoru, a bivši poslanik Adam Šukalo sinoć je pušten iz pritvora.

09.30

Muriz Memić je stigao iz Sarajeva u Banju Luku da bi dao podršku Davoru Dragičeviću.

- Došao sam da dam podršku Davoru. Mislim da će me poslušati, da smirimo malo. Hoćemo istinu za našu djecu. Samo to tražimo. Strašno je šta se desilo jučer. To niko nije očekivao. Sve rade da se ne dođe do istine - kazao je Memić.

09.20

Ifet Feraget, advokat Davora Dragičevića iz Sarajeva, stigao je i izjave za medije se očekuju za pola sata ili sat.

Advokat Milan Malešević za "Avaz" je prenio svoje iskustvo s pretresa kuće.

- Bio sam na pretresu kuće. Držali su maloljetnu djecu u kući. Zvao sam Centar za socijalni rad. Djeca su puštena nakon tri i po sata. Otišao sam onda u PU. Vidio sam dječaka uhapšenog, bio je bos. Pitao sam treba li mu pomoć, on je rekao da mu treba. Rekao mi je da je ošamaren, kada sam pitao ko ga je ošamario, 20 policajaca se okrenulo prema meni. Potom sam u Tužilaštvu podnio prijavu protiv tih osoba. Rekli su mi da ih saslušavaju kao svjedoke, a da će ih pustiti s prekršajnim nalogom. Vidio sam i Sofiju, Njegoša, Šukala i Davora. Bio mi je strašan šok da PU ne dozvoljava privedenima da imaju branioce.

07.53

Davor Dragičević, otac brutalno ubijenog mladića Davida Dragičevića, jutros je doveden u Okružno tužilaštvo Banja Luka.

Policija je Dragičevića brzo sprovela do zgrade Tužilaštva. Dragičević je uspio da vikne: "Pravda za Davida."

Advokat Dragan Tolimir je dao kratku izjavu za novinare.

- Bez izjava, da ne naštetim Davoru i porodici. Sada ću da razgovaram s njim i onda ću razgovarati s novinarima i reći sve što znam, a bilo je svačega. Jučer nisam htio da ugrozim ni njega ni bilo koga drugog. Kolega Feraget će doći između 9 i 10 sati, pa ćemo zajedno izaći. Bilo je brutalnosti. Idem da se uvjerim u njegovo zdravstveno stanje - kaže Tolimir.

Ispred Okružnog tužilaštva stigla je i Suzana Radanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.