SARAJEVO

Božićni prijem kod kardinala Puljića: Da svi budemo jednaki...

Još jedna godina, 2018. prođe puna napetosti i nagomilanih neriješenih pitanja, posebno pitanje jednakopravnosti svakog čovjeka i svake etničke grupe

A. Nu.

26.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, upriličio je Božićni prijem u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu.

Posebno je izrazio radost zajedništva onih koji Božić provode daleko od svojih najbližih te zahvalio na svim izraženim željama i čestitkama. Poželio je mir i zajedništvo.

Okupljenim predstavnicima vlasti, vjerskim liderima i predstavnicima diplomatskog kora u BiH poručio da se treba što prije uspostaviti struktura normalne države kako bi narod bio zadovoljan ne samo uspostavom nego i njezinim radom.

Ovom prilikom on je prisutnima poručio da i ovo druženje smatra kroz čestitanje Božića stvaranja ozračja povjerenja i otvorenosti uvažavanja različitosti i jednakopravnosti.

- Još jedna godina, 2018. prođe puna napetosti i nagomilanih neriješenih pitanja, posebno pitanje jednakopravnosti svakog čovjeka i svake etničke grupe. Previše je negativne klime u zraku, svi osjećamo potrebu da se izgradi druuštvo po mjeri čovjeka. Da se svaki građanin osjeća sigurnim za svoj identitet, svaka ljudska i građanska prava i čovjekovo dostojanstvo. Da svi mi budemo jednaki pred zakonom, pogotovo kada su u pitanju zaposlenja. Kada će prestati pravilo podobnosti, a ne sposobnosti - poručio je kardinal Puljić.

Također, prisutnima u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu skrenuo je pažnju da „Sarajevska nadbiskupija još uvijek stoji pred brojnim neostvarenim pravima“.

- Nažalost, ne znamo kod koga tražiti, jer nas „guraju“ od vrata do vrata govoreći da to nije nadležnost njihova – konstatovao je Puljić.

Kroz čestitanje Božića današnje druženje smatra kao „stvaranje ozračja povjerenja i otvorenosti uvažavanja naše različitosti u jednakopravnosti“.

Današnjem prijevu prisustvuju, između ostalih, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Dragan Čović, Borjana Krišto, Bariša Čolak, Vesko Drljača, Edita Đapo, Petar Ivancov, Rifat Škrijelj, Husein ef. Kavazović, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, Gordana Tadić, Dijana Kajmaković, Jakob Finci i brojni drugi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.