IMENOVANJA

SDA, HDZ i SNSD nisu imali većinu da izaberu rukovodstvo

Na sjednici je prisustvovalo 12 od 14 članova, no predloženi kandidati nisu dobili dovoljan broj glasova da bi bili izabrani

S. DEGIRMENDŽIĆ

28.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Konstituirajuća sjednica Komisije za pripremu i izbor Vijeća ministara Predstavničkog doma Parlamenta BiH održana je danas u Sarajevu.

Međutim, nisu izabrani ni predsjednik ni zamjenik predsjednika Komisije jer nije bilo većine za kandidate koje su predložili SDA, SNSD i HDZ BiH.

Kako je novinarima kazao Saša Magazinović, član Komisije i predsjedavajući Kluba SDP-a, bili su predloženi Staša Košarac za predsjednika te Halid Genjac i Predrag Kožul za zamjenike.

Bez podrške

Na sjednici je prisustvovalo 12 od 14 članova, no predloženi kandidati nisu dobili dovoljan broj glasova da bi bili izabrani.

Magazinović je ocijenio da to znači da ni kandidati za Vijeće ministara, kada njihova imena dođu pred ovu komisiju, neće imati podršku većine.

Ali on je podsjetio da mišljenje ove komisije nije obavezujuće za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Također, Magazinović je najavio da SDP neće podržati Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Na upit novinara hoće li SDP koalirati s nacionalnim strankama odnosno biti četvrti partner u vlasti koji je spominjao Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, Magazinović je rekao da SDP ni na koji način ne može biti taj partner ako ih SDA tretira "kao svojevrsnog svog žiranta u vlasti".

Halid Genjac, član Komisije iz SDA i jedan od kandidata za zamjenika predsjedavajućeg Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, kazao je da je izbor tog tijela bilo tehničko pitanje i da su oni koji su glasali protiv toga trebali predložiti svoje kandidate, a što nisu učinili.

Genjac je takvo ponašanje ocijenio neodgovornim i putem koji vodi u blokade.

Naime, iako ova komisija nema odlučujuću ulogu u izboru predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH, Genjac je pojasnio da se bez mišljenja Komisije Predstavnički dom neće moći izjašnjavati o izboru predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH.

- Mislim da su oni koji su glasali protiv pokazali da je na sceni jedan „prizemni vid politikantstva“ i nepotrebna opstrukcija – kazao je Genjac.

Na pitanje novinara šta on misli o Zoranu Tegeltiji, kandidatu SNSD-a za predsjedavajućeg Vijeća ministara, Genjac je kazao da o Tegeltiji može samo misliti kao o kandidatu SNSD-a za tu funkciju, o kojem će glasati Predsjedništvo BiH, a potom njegovo ime kao kandidata proslijediti Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Predrag Kožul, član Komisije iz HDZ-a BiH, ocijenio je današnji neizbor rukovodstva Komisije blokadom i opstrukcijama. On je kazao i da je od 14 članova Komisije po nacionalnosti jedini on Hrvat i da je stoga, prema Poslovniku, njegov izbor za zamjenika predsjedavajućeg Komisije bio neizbježan i logičan. Stoga je, kazao je Kožul, neophodno puno volje da se ovo pitanje ne posmatra i kroz prizmu nacionalnog.

Borislav Borenović, član Komisije iz PDP-a, rekao je da on nije glasao za izbor rukovodstva tog tijela, jer ga niko nije konsultirao u vezi s prijedlozima za čelnike ove komisije.

- A naš klub u Predstavničkom domu dobio je 250.000 glasova građana RS i zbog toga nas je neko morao pitati o prijedlozima za koje smo danas trebali glasati - kazao je on.

Na pitanje novinara kako će Klub SDS-PDP glasati ukoliko prijedlog o izboru Zorana Tegeltije dođe pred Predstavnički dom Parlamenta BiH, Borenović je kazao da će biti protiv.

Grobar ekonomije

- Objema rukama ćemo glasati protiv. Jer Zoran Tegeltija je grobar ekonomije RS. On je svojim potezima dok je bio ministar finansija RS zadužio svakog građanina za 2.000 KM, što znači da je svaka četveročlana porodica zadužena 8.000 KM – kazao je Borenović.

Inače, Komisiju za pripremu izbora Vijeća ministara čini po jedan predstavnik svake stranke u Predstavničkom domu,a to su Halid Genjac iz SDA, Staša Košarac iz SNSD-a, Predrag Kožul iz HDZ BiH, Branislav Borenović iz PDP-a, Dženan Đonlagić iz DF, Saša Magazinović iz SDP BiH, Dragan Mektić iz SDS-a, Predrag Kojović iz Naše stranke, Edita Đapo iz SBB-a, Jakov Galić iz SP-e, Nenad Nešić iz DNS-a, Jasmin Emrić iz A-SDA, Mirsad Kukić iz PDA i Aida Baručija iz Nezavisnog bloka.

Niko od članova Komisije nije mogao danas reći kada će danas prekinuta sjednica tog tijela biti nastavljena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.